https://www.huurdersfederatie.nl

10 tips tegen hittestress

Dit bericht is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van 5 lokale huurdersorganisaties binnen het werkgebied van Lefier, verenigd in het Noordelijk Overleg Lefier (NOL).

De hetere zomers hebben steeds meer invloed op de kwaliteit van het wonen. 3,6 miljoen huurders in Nederland wonen in een woning dat het risico loopt om oververhit te raken op zonnige warme dagen. Dit blijkt uit een onderzoek van Investico in samenwerking met de Woonbond.

Om ervoor te zorgen dat je toch het hoofd koel houdt, ondanks de warmte. Hebben we 10 tips voor je om hittestress te voorkomen.

1.    Houd de zon tegen aan de buitenkant

Zonlicht dat op glas valt, warmt je huis flink op. Gebruik een zonnescherm, screens of (rol)luiken om de zon tegen te houden. Heb je dit niet? Een parasol, schaduwdak of een laken werkt net zo goed.

2.    Verwijder tegels uit de tuin

Steen slaat veel warmte op en straalt dit ook uit. Minder tegels rondom je woning zorgen ervoor dat je huis minder snel opwarmt. Heb je veel tegels in de tuin? Het helpt om ze weg te halen en te vervangen door gras of een mooie plant.

3.    Maak je woonomgeving groener

Planten maken je huis koeler. Ze zorgen niet alleen voor schaduw, maar vooral ook voor verdamping van vocht waardoor de omgeving koeler aanvoelt.

Naast dat je de hitte bestrijdt, heeft groen in de tuin nog een bijkomend voordeel.  Je vermindert door groen in de tuin ook de kans op overstromingen of wateroverlast. Tevens kunnen bomen beter wortelen, zodat ze niet omvallen bij een storm.

4.    Houd ramen en deuren overdag dicht

Is het warmer buiten dan binnen? Dan is het verstandig om je ramen en deuren dicht te doen. Let op! Blijf wel ventileren, anders wordt de lucht in huis snel ongezond. Je kan ventileren door de ventilatieroosters en (klep)raampjes open te zetten en het ventilatiesysteem niet uit te doen.

5.    Sluit gordijnen

Dichte gordijnen zorgen ervoor dat het zonlicht niet alles in huis opwarmt. Je kan het inzetten als extra hulpmiddel naast de zonwering. Tip: Gordijnen met een reflecterende zijde werken iets beter tegen opwarming, dan gordijnen zonder reflectie.

6.    Zet ramen en deuren ’s nachts tegen elkaar open

In de nacht of vroege ochtend is het meestal koeler dan in de middag. Dus dit is het juiste moment om de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Zo kan de koelere lucht naar binnen en de warme lucht naar buiten.

7.    Ventilator aan, airco uit

Een ventilator zorgt ervoor dat je de warmte gemakkelijker kwijt kunt. Daardoor voelt het minder warm aan. Je kan een ventilator beter gebruiken dan een airco. Een airco gebruikt veel stroom en zorgt ervoor dat je lichaam niet went aan de hogere temperaturen.

8.    Zet de warmtepomp op koelstand

Wordt jouw huis verwarmd met een warmtepomp? Dan kun je deze op koelen zetten. Hierdoor warmt je huis minder snel op.

9.    Zet apparaten die warm worden uit

Veel elektrische apparaten in huis worden warm als ze aan staan. Hierdoor warmt je huis extra op. Maak een rondje door het huis en voel welke apparaten warm zijn. Zet de apparaten die uit kunnen, uit, of zet ze zo min mogelijk aan.

10. Houd jezelf koel en rustig

Heb je stress door de hitte? Houd jezelf koel en rustig. Draag luchtige kleding en schoenen, bescherm je hoofd en huid tegen de zon en houd een rustig tempo aan. Drink ook voldoende (geen alcohol) en zoek verkoeling op. Koel af en toe je voeten, nek of hoofd met een natte doek. Slaap als het kan op de koelste plek in je huis.

×