nieuws

woensdag 10 april 2019

20% van de huurwoningen heeft last van vocht-en schimmelproblemen

Een op de vijf Nederlanders woont in een huis met vocht en schimmel. Dit blijkt uit een onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse zaken.De Woonbond wil daarom dat minister Kasja Ollongren snel in actie komt.

Van de oude huurwoningen zit 40% vol met schimmel en vocht.Het gaat hierbij om woningen die voor 1960 zijn gebouwd. Deze problemen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoesten, benauwdheid, allergieën en zelfs astma. SP-kamerlid Sandra Beckerman noemt in het AD dat zij het onverantwoord vindt dat miljoenen Nederlanders – het gaat in totaal om 1,5 miljoen woningen- in dit soort omstandigheden moeten leven. Ook stelt ze dat mensen met de lagere inkomens de dupe worden van de vocht-en schimmelproblemen. Huurders hebben al moeite om elke maand de energierekening te betalen. In de winter zetten ze dan minder snel hun raam open om te ventileren.

Er moet een oplossing komen voor de vocht-en schimmelproblemen. Zo probeerde Beckerman al twee keer een motie door de tweede kamer te loodsen om vochtige woningen op grotere schaal te isoleren. Je slaat dan meerdere vliegen in één klap. Zo komen er betere huizen, bespaart energie en creëert werkgelegenheid. Ook laat Ollongren in het AD weten de problematiek heel serieus te nemen. De minister is met Aedes in overleg over een maatregel die het aantal ongezonde huizen omlaag moet brengen.

Lees hier het volledige artikel

Ook de Huurdersfederatie maakt zich zorgen over het aantal woningen met vocht-en schimmelproblemen. In een huurdersraadpleging van november geven ook huurders in Emmen aan dat achterstallig onderhoud ook invloed heeft op hun leven. Ze krijgen ook gezondheidsklachten door de vocht-en schimmelproblemen. Verder hebben ze een hoge energierekening door slechte isolatie van de woning. Hier moet snel verandering in komen. In een artikel vanuit het bestuur, wordt benoemd dat we de klachten vanuit de huurder mee hebben genomen naar Lefier en samen nu naar een oplossing zoeken. Ook blijven we aandringen op betere communicatie naar de huurder, zodat de klacht van de huurder hopelijk sneller wordt opgepakt.

meer nieuws..

donderdag 30 juni 2022

Moeite met aanvragen energietoeslag? Vraag hulp!

Het is mogelijk om bij de gemeente Emmen energietoeslag aan te vragen als u deze niet automatisch hebt ontvangen. Lukt...

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand...

donderdag 16 juni 2022

Lefier start met bouw 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer

Komend najaar start Lefier met de bouw van 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer. Op woensdag 16 juni zijn de contracten...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief