Voor hurend Emmen was 2022 een bewogen jaar. Samen met de huurders uit het huurderspanel blikken we terug. Het huurderspanel geeft 2x per jaar hun mening over het huren van een woning. In het huurderspanel zitten ruim 400 huurders.
Energietoeslag
De gasprijzen worden steeds hoger. Veel huurders maken zich zorgen over hun energierekening. Kun je die nog wel betalen? Om mensen te helpen is het mogelijk om bij de gemeente Energietoeslag aan te vragen. De Energietoeslag kan je nog 31 maart 2022 aanvragen.
58% van de huurders uit ons huurderspanel heeft de Energietoeslag niet aangevraagd. De meest genoemde reden is dat ze hier geen recht op hadden. Verder zijn er wellicht ook huurders die automatisch al recht hebben op Energietoeslag, omdat ze bijvoorbeeld bijstandsuitkering ontvangen. Op de website van de gemeente Emmen kan je zien of je in aanmerking komt voor deze regeling.
Vraag advies van de Energiecoach
Inwoners uit de gemeente Emmen kunnen via Emmen Geeft Energie een Energiecoach aanvragen. De Energiecoaches van de gemeente Emmen geven gratis advies over hoe je de energiekosten zo laag mogelijk kan houden. 63% van de huurders uit ons huurderspanel is niet bekend met dit initiatief, terwijl het wel een interessante optie is. De Energiecoach maakt na zijn bezoek een advies op maat en deze kan je gebruiken om met Lefier in gesprek te gaan over energiebesparing
Zonnepanelen en dubbel glas
Heb je nog enkel glas in jouw huurwoning? Het is dan moeilijker om de woning warm te krijgen. Via Mijn Lefier is het mogelijk om een aanvraag voor dubbel glas te doen. Ook kan je bij Lefier zonnepanelen aanvragen. Goed om te weten is dat je rond januari 2023 bericht krijgt. Lees hier alles over de aanvraag van energiebesparende middelen.
We hebben het huurderspanel gevraagd in hoeverre zij dit al hebben gedaan. 13,6% heeft een aanvraag gedaan voor dubbel glas en 18,5% voor zonnepanelen. Huurders hebben dit het meeste gedaan via Mijn Lefier en door telefonisch contact op te nemen.
Huurders die geen aanvraag doen zijn op dit moment in de minderheid. Ze zijn niet bekend met de mogelijkheid om zonnepanelen aan te vragen. Daarnaast hebben ze ook al dubbel glas.
Rookmelders
Per 1 juli zijn rookmelders verplicht op alle verdiepingen van jouw huurwoning. Lefier is druk bezig geweest met het plaatsen hiervan. Daarnaast was er ook een campagne over brandveiligheid. Het onderhoud van de rookmelder is soms wat lastig. Onze consulent Cor Pijnaker heeft een goede tip. Met de stang van de stofzuiger is het mogelijk om de rookmelder stofvrij te houden.
97,5% van de huurders heeft een rookmelder in de woning hangen. Ze zijn het meest opgehangen in de hal boven en beneden, boven het trapgat. Niet iedereen vindt dat de rookmelder op een goed bereikbare plek hangt. Vooral boven het trapgat is een plek waar huurders moeilijk bij kunnen.
Betaalbare huurwoning
Een aantal huurders uit ons huurderspanel zijn in gesprek geweest over betaalbaar wonen. We waren wel benieuwd of ze zich zorgen maken over het betalen van hun rekeningen. We hebben deze vraag opnieuw gesteld. 63% van de huurders maakt zich zorgen of ze volgend jaar rond komen. Vooral het betalen van de energierekening, huur en zorgverzekering zijn dingen waar ze zich ongerust over maken.
Huurders die financieel advies nodig hebben, kunnen terecht bij het Geldloket. Het Geldloket is een nieuw opgezet initiatief. Zij helpen je graag met al je vragen over je eigen financiële situatie.
Tot volgend jaar
We staan volgend jaar weer voor je klaar. Kom je er niet uit met Lefier? Neem contact met ons op. Voor nu. Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar.