nieuws

donderdag 26 november 2020

Een nieuw Sociaal statuut dankzij co-creatie tussen huurdersorganisaties en Lefier

Een vergoeding voor huurders als ze langer dan vijf aaneengesloten dagen overlast ervaren door werkzaamheden in de woning. Dat is een belangrijke afspraak in het nieuwe Sociaal Statuut van 2021. De Huurdersfederatie heeft vorige week samen met de andere huurdersorganisaties van Lefier en Lefier een handtekening onder het document gezet.

Meer duidelijkheid over vergoeding 

In 2017 hebben Lefier en de huurdersorganisaties al gezamenlijk een Sociaal Statuut opgesteld. Hierin stond welke rechten en plichten huurders hebben bij wijkvernieuwing en woningverbetering. Maar het was onduidelijk wanneer een huurder recht op vergoeding had. Het nieuwe Sociaal Statuut geeft hier meer duidelijkheid over. Gezamenlijk is besloten dat huurders een vergoeding krijgen als ze langer dan 5 aaneengesloten dagen overlast ervaren door werkzaamheden in de woning. Dit geldt zowel voor dagelijks als planmatig onderhoud en woningverbetering.

Sociaal Statuut gaat in per 1 januari 2020

De ingangsdatum van het nieuwe Sociaal Statuut is 1 januari 2021, maar voor projecten die starten vanaf 18 november 2020 gaat het nieuwe Sociaal Statuut al in werking. Bij projecten die onlangs zijn gestart zal er in overleg met de betreffende huurdersorganisatie maatwerk worden toegepast.

Samenwerking tussen huurdersorganisaties en Lefier 

Het nieuwe Sociaal Statuut is opgesteld in co-creatie met Lefier. Hierdoor kon de Huurdersfederatie de belangen van de huurder goed vertegenwoordigen bij het opstellen van de afspraken. We kijken terug op een mooie samenwerking. ”Dit is een fraai voorbeeld waar samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen toe kan leiden” aldus Astrid Scholtens, voorzitter van de Huurdersfederatie.  Klaas van der Sluis van de Huurdersraad Hoogezand sluit zich hier bij aan: ‘’De manier van werken is voorbeeld voor alle andere projecten met een gezamenlijk doel’’.

 

meer nieuws..

donderdag 30 juni 2022

Moeite met aanvragen energietoeslag? Vraag hulp!

Het is mogelijk om bij de gemeente Emmen energietoeslag aan te vragen als u deze niet automatisch hebt ontvangen. Lukt...

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand...

donderdag 16 juni 2022

Lefier start met bouw 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer

Komend najaar start Lefier met de bouw van 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer. Op woensdag 16 juni zijn de contracten...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief