https://www.huurdersfederatie.nl

Enkelglas een gebrek

Dit bericht is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van 6 lokale huurdersorganisaties binnen het werkgebied van Lefier, verenigd in het Noordelijk Overleg Lefier (NOL).

Uitspraak van rechter op 12-02-2024

In de week van 12 februari jl. erkende een kantonrechter in Amsterdam voor het eerst enkelglas als gebrek. Daarmee is het geen wetgeving, maar we hopen dat het een mooie eerste stap in die richting zal blijken te zijn. De Woonbond (brancheorganisatie van de huurdersorganisatie) maakt zich daar al langere tijd sterk voor. Voordeel van wetgeving is dat huurders niet individueel naar de rechter hoeven te stappen.

In een baanbrekende uitspraak heeft een kantonrechter in Amsterdam enkelglas als gebrek erkend. De verhuurder moet het probleem verhelpen. De rechter vond dat een groot energielek in de huidige tijd niet normaal gevonden kan worden. Denk aan de klimaatcrisis en aan de sterk gestegen kosten van energie. Een verhuurder is wettelijk verplicht een huurder goed woongenot te verschaffen. Slechte isolatie past dan niet meer, vond de rechter. De zaak werd aangespannen door een huurder in Amsterdam centrum, ondersteund door het huurteam van! WOON. 

De verhuurder kan nog wel in beroep gaan.

meer interessante artikelen over

Enkel glas Uitspraak rechter
×