https://www.huurdersfederatie.nl

Er wordt niks gedaan aan mijn schimmelproblemen. Wat kan ik doen?

Schimmel in de woning is een vervelend probleem. Het staat niet mooi in de woning en daarnaast brengt het ook wel gezondheidsrisico’s met zich mee. Wat kan je het beste doen als je schimmel hebt in de woning?

Staat van de onderhoud is in de meeste gevallen oorzaak van schimmel

Schimmel staat op de lijst van huurgebreken. Als je schimmel hebt in de woning, dan moet je hierover in gesprek gaan met Lefier. Je kan schimmel melden via Mijn Lefier of door te bellen naar 088 – 20 33 000. Na het doen van een melding wordt er vaak eerst gekeken naar de rol van de huurder. Ventileert hij of zij de woning wel goed? Of ligt het toch aan de woning zelf. Als je op de laatste vraag ”ja” beantwoordt, dan moet Lefier de schimmelproblemen oplossen.

Recht op lagere huurkosten tijdens reparatie schimmelproblemen

Ons kantoor hoort vaak veel verhalen van huurders dat er niets wordt gedaan aan de schimmelproblemen. Wat kan je het beste doen als je problemen niet serieus worden genomen? Neem altijd contact met ons op. We luisteren dan naar het verhaal van jou en Lefier en gaan gezamenlijk op zoek naar een oplossing waar zowel de huurder als Lefier tevreden mee is. Een oplossing kan zijn dat Lefier zelf actie onderneemt. Ook kan het zijn dat we naar de regionale geschillencommissie of huurcommissie gaan.

De uitspraak van de Huurcommissie is bindend. Krijg je als huurder gelijk? Dan moet de schimmel worden verholpen en heb je recht op lagere huurkosten tijdens de reparatie. Bij ernstige schimmel of houtrot heb je maximaal recht op een huurverlaging van 70%. en bij vocht-of schimmelplekken heb je recht op een huurverlaging van maximaal 60%. 

Woon je in een huurwoning van de vrije sector? Dan is het niet mogelijk om de Huurcommissie in te schakelen en huurverlaging af te dwingen voor de schimmelproblemen die niet zijn opgelost. Wel kan je hier terecht voor advies. Het advies is bedoeld om te zorgen dat jij en je verhuurder goede afspraken gaan maken. Wanneer in het advies staat dat de verhuurder de schimmelproblemen moet oplossen, dan hoort de verhuurder dat op te lossen en je een lagere huur te geven. Als de verhuurder zich niet aan de afspraken houdt, kan je met het advies van de Huurcommissie naar de rechter stappen. De rechter kan de verhuurder namelijk wel dwingen.

×