https://www.huurdersfederatie.nl

Veel belangstelling voor bijeenkomst over servicekosten

Huurders van de bewonerscommissies Dingspellaanflat, Kerspellaanflat, Haarappartementen, De Schragebuurtjes, Het Landschap, Noorderplein/Derksstraat, van Wierenflat, Mantingerbrink, De Bente en Julianaflat waren dinsdag 9 mei aanwezig bij onze bijeenkomst over de servicekosten. De bijeenkomst werd georganiseerd, omdat we graag de contacten met bewonerscommissies willen verbeteren. Een onderdeel hiervan is het delen van kennis.

Veel vragen over doorberekenen servicekosten 

Bewonerscommissies zijn namens de huurders uit een complex in gesprek met Lefier over de servicekosten. Om ervoor te zorgen dat ze dit goed kunnen doen, hebben we de Woonbond ingehuurd voor het geven van een presentatie. Gisele Holdert (Woonbond) gaf veel tips. Daarnaast konden de huurders al hun vragen stellen. Vragen die er onder andere werden gesteld waren:

  • Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de groenstrook en wordt dat verwerkt in de servicekosten?
  • Mag Lefier servicekosten rekenen voor het plaatsen van een kerstboom in de hal?

Op alle vragen wist de Woonbond antwoorden te geven. Zo kan het onderhouden van de groenstrook een taak van de gemeente zijn. Neemt Lefier deze taak op zich? Dan mag het worden doorberekend in de servicekosten. Daarnaast mag Lefier ook kosten doorberekenen voor een kerstboom en zitje in de hal.

Veel onduidelijkheid over administratiekosten

Ook merken we dat inzage op contracten en de administratiekosten veelgenoemde punten waar huurders tegenaan liepen. Zo weet niet iedereen waaruit de administratiekosten bestaan. Daarnaast hebben een aantal bewonerscommissies moeite om inzage te krijgen op achterliggende stukken (bijvoorbeeld schoonmaakcontract). Gisele vertelde dat bewonerscommissies recht hebben om achterliggende stukken in te zien (Burgelijk Wetboek, 259.4). Ook zijn er regels voor het doorberekenen van de administratiekosten:

  • Voor de warmtelevering mag het maximaal 2% van het bedrag zijn.
  • Voor de overige diensten mag het max 5% van het bedrag zijn.
  • 7,50 euro mag altijd.

Delen ideeën en ervaringen

We kijken terug op een leerzame bijeenkomst. Bewonerscommissies vonden de presentatie erg interessant. Daarnaast was het een leuk moment om samen ideeën en ervaringen te delen. Het is dus zeker voor herhaling vatbaar.

Na afloop hebben we ook gevraagd naar een thema voor een volgende bijeenkomst. Een groot deel wil het graag hebben over de rol van bewonerscommissies bij onderhoud. We organiseren hier graag onze volgende themabijeenkomst over.

Bekijk hieronder een sfeerverslag van de bijeenkomst:

×