nieuws

donderdag 3 juni 2021

Het is te heet in mijn huurwoning. Wat kan ik doen?

De eerste warme dagen zijn achter ons. Tijdens deze dagen zoeken veel mensen de verkoeling op in en rond het water. Maar het weer kent ook zijn nadelen. In sommige woningen is het namelijk door de warmte er niet meer uit te houden. We vertellen u graag wat u het beste kan doen als het te warm wordt in de woning.

Wat kunt u doen tegen hitte in de woning?

Loopt de warmte veel op in de woning en krijgt u het niet koeler, dan heeft u te maken met hittestress in de woning. In sommige gevallen kunt u zelf maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het koeler wordt in de woning, maar  het kan ook zijn dat u de hulp van de verhuurder moet inschakelen. Echter is de verhuurder niet verplicht om iets te doen. In de Nederlandse wet staat alleen het recht op warmte vastgelegd, maar niet op koelte. U moet dus u best doen om de verhuurder te overtuigen dat het echt te warm is in de woning.

Bij een aantal huurders heeft dit tot succes geleidt. De rechter en de Huurcommissie hebben weleens huurders gelijk gegeven en vastgesteld dat de temperatuur in de woning te hoog opliep. In deze gevallen werd hitte aangemerkt als een ”gebrek”.

Wanneer is de woning te warm? 

Om na te gaan of hitte een gebrek is zijn er een aantal methoden die dat in kaart brengen. Een goede is de Temperatuuroverschrijdingsmethode. Deze methode gaat er van uit dat hitte in huis een gebrek is als de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden is, terwijl de buitentemperatuur minstens 6 graden lager is. Om dit goed aan te tonen is het belangrijk dat u zelf ook maatregelen in huis heeft genomen om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog oploopt.

Verder is het ook slim om een logboek bij te houden. In een schrift schrijft u de datum, tijd en temperatuur van het huis. De temperatuur kunt u af lezen op de kamerthermostaat. Aan te raden is om ook een foto te maken van de temperatuur op de thermostaat of thermometer. De gegevens van de buitentemperatuur kunt u vinden op de website van het KNMI. Kies het weerstation die het dichtste bij uw woning ligt.

Hebben meer huurders last van hitte in de woning? Vraag hen ook om hetzelfde te doen. De verhuurder, rechter en Huurcommissie overtuigt u het meest als verschillende huurders uit een complex een logboek bijhouden.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen?

Eerder werd genoemd dat u ook zelf maatregelen moet nemen tegen hitte in de woning. We hebben een paar tips voor wat u kunt doen:

  • Goed ventileren en luchten in de nacht. Als het buiten koeler is dan binnen zet de deuren en ramen tegen elkaar open. Ook is het lekker om dit in de ochtend te doen als u net opstaat.
  • Planten en water zorgen voor verkoeling. Steen en asfalt zorgen er voor dat de hitte langer blijft hangen. Heeft u een tuin of een balkon? Haal zoveel mogelijk stenen weg en vervang dit door planten
  • Zonwering aan de buitenkant. Met een zonwering voorkomt u dat de zon uw woning binnen schijnt. Bij zonwering kunt u denken aan lamellen, zonneschermen of screens. Daarnaast zijn goede ventilatie-en spuivoorzieningen nodig om de warme lucht s’nachts uit het huis te verdrijven. Deze aanpassingen vallen onder woningverbetering. De verhuurder mag hiervoor een huurverhoging vragen of kosten doorberekenen in de servicekosten.

meer nieuws..

donderdag 30 juni 2022

Moeite met aanvragen energietoeslag? Vraag hulp!

Het is mogelijk om bij de gemeente Emmen energietoeslag aan te vragen als u deze niet automatisch hebt ontvangen. Lukt...

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand...

donderdag 16 juni 2022

Lefier start met bouw 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer

Komend najaar start Lefier met de bouw van 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer. Op woensdag 16 juni zijn de contracten...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief