We krijgen steeds meer te maken met extremere weersomstandigheden. Sommige mensen houden ervan, maar voor anderen is het een strijd om de woning koel te houden. In een aantal huurwoningen is het namelijk door de warmte niet meer uit te houden.
Wat kun je doen tegen hitte in de woning?
Loopt de warmte veel op in de woning en krijg je het niet koeler? Dan heb je te maken met hittestress in de woning. In sommige gevallen kun je zelf maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het koeler wordt in de woning, maar het kan ook zijn dat je de hulp van de verhuurder moet inschakelen. Echter is de verhuurder niet verplicht om iets te doen. In de Nederlandse wet staat alleen het recht op warmte vastgelegd, maar niet op koelte. Je moet dus je best doen om de verhuurder te overtuigen dat het echt te warm is in de woning.
Bij een aantal huurders heeft dit tot succes geleidt. De rechter en de Huurcommissie hebben weleens huurders gelijk gegeven en vastgesteld dat de temperatuur in de woning te hoog opliep. In deze gevallen werd hitte aangemerkt als een ”gebrek”.
Wanneer is de woning te warm?
Om na te gaan of hitte een gebrek is zijn er een aantal methoden die dat in kaart brengen. Een goede methode is de Temperatuuroverschrijdingsmethode. Deze methode gaat er van uit dat hitte in huis een gebrek is als de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden is, terwijl de buitentemperatuur minstens 6 graden lager is. Om dit goed aan te tonen is het belangrijk dat je zelf ook maatregelen in huis neemt om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog oploopt.
Verder is het ook slim om een logboek bij te houden. In een schrift schrijf je de datum, tijd en temperatuur van het huis. De temperatuur kun je aflezen op de kamerthermostaat. Aan te raden is om ook een foto te maken van de temperatuur op de thermostaat of thermometer. De gegevens van de buitentemperatuur kun je vinden op de website van het KNMI. Kies het weerstation die het dichtste bij jouw woning ligt.
Hebben meer huurders last van hitte in de woning? Vraag hen ook om hetzelfde te doen. De verhuurder, rechter en Huurcommissie overtuig je het meest als verschillende huurders uit een complex een logboek bijhouden.
Welke maatregelen kun jezelf nemen?
Eerder werd genoemd dat je ook zelf maatregelen moet nemen tegen hitte in de woning. We hebben een paar tips voor wat je kunt doen:
- Goed ventileren en luchten in de nacht. Als het buiten koeler is dan binnen zet de deuren en ramen tegen elkaar open. Ook is het lekker om dit in de ochtend te doen als je net opstaat.
- Planten en water zorgen voor verkoeling. Steen en asfalt zorgen er voor dat de hitte langer blijft hangen. Heb je een tuin of een balkon? Haal zoveel mogelijk stenen weg en vervang dit door planten.
- Zonwering aan de buitenkant. Met een zonwering voorkom je dat de zon jouw woning binnen schijnt. Bij zonwering kun je denken aan lamellen, zonneschermen of screens. Daarnaast zijn goede ventilatie-en spuivoorzieningen nodig om de warme lucht s’nachts uit het huis te verdrijven. Deze aanpassingen vallen onder woningverbetering. De verhuurder mag hiervoor een huurverhoging vragen of kosten doorberekenen in de servicekosten.