nieuws

woensdag 6 januari 2021

Het Sociaal Statuut 2021: Waar heeft u recht op?

Per 1 januari 2021 is het nieuwe Sociaal Statuut van Lefier in werking getreden. Dankzij een samenwerking tussen alle huurdersorganisaties van Lefier en Lefier is er een nieuw document tot stand gekomen. Door deze co-creatie kon de Huurdersfederatie de belangen van de huurder goed vertegenwoordigen bij het opstellen van de afspraken. ”Een fraai voorbeeld waar samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen toe kan leiden”, aldus Astrid Scholtens, voorzitter van de Huurdersfederatie.

Het nieuwe Sociaal Statuut geeft meer duidelijkheid over de vergoeding die huurders ontvangen als ze te maken krijgen met werkzaamheden in de woning. De belangrijkste afspraken zetten we voor u op een rijtje.

Vergoeding voor sloop van de woning 

Moet u uw woning definitief verlaten vanwege sloop dan heeft u recht op een vergoeding voor verhuis-en herinrichtingskosten van € 6.618,- . Huurders die te maken krijgen met sloop van de woning hebben voorrang bij de toewijzing van leegkomende passende woningen van Lefier. Verder kunnen ze ook een tijdelijke wisselwoning krijgen als ze niet direct in de nieuwe woning terecht kunnen. De huurprijs van de te verlaten woning sluit aan op de huurprijs van de wisselwoning.

Vergoeding op basis van overlast 

Een nieuwe afspraak wat is gemaakt is dat men vergoeding krijgt op basis van overlast van de werkzaamheden. Dit geldt zowel voor dagelijks -en planmatig onderhoud en woningverbetering. De vergoeding is gekoppeld aan de gemiddelde maandhuur van een woning van Lefier en de duur van de werkzaamheden. De gemiddelde maandhuur is € 499,04-. 

  • Dag 1 t/m 5: Geen vergoeding
  • Dag 6 t/m 10: 25% vergoeding
  • Dag 11 t/m 15: 50% vergoeding
  • Dag 16 t/m 20: 75% vergoeding
  • Dag 21 t/m 25%: 100% vergoeding

Duren werkzaamheden langer dan 25 dagen dan wordt er een gemiddelde van 1% per dag gehanteerd van de gemiddelde maandhuur. Het maximum is 2x de maandhuur van Lefier. In het geval dat werkzaamheden langer gaan duren, dan is dat incidenteel. Lefier gaat dan passende afspraken op maat maken.

Vergoeding voor herinrichtingskosten van de woning 

Tot slot kunt u ook een vergoeding krijgen als u te maken heeft met onvermijdbare herinrichtingkosten. Dit is geval als u bijvoorbeeld een nieuwe vloer moet leggen door de werkzaamheden of de muur opnieuw moet behangen. U ontvangt een bijdrage van € 153,–

Vervolgens krijgen huurders een tegemoetkoming in herinrichtingskosten

  • Vloer per m2 (ongeacht soort, per vertrek, inclusief ondervloer): € 22,90
  • Gordijnen/raambekleding per m2 raamoppervlak: € 41,00.  Heeft u zowel vitrage als overgordijnen dan wordt voor beide een vergoeding verstrekt door Lefier.
  • Behang (per rol, per wand en niet per vertrek): € 17,80
  • Wand (per wand en niet per vertrek): € 20,00

In het Sociaal Statuut staat ook beschreven wat Lefier moet doen als u te maken krijgt met sloop of werkzaamheden in de woning. U kunt hier het volledige Sociaal Statuut lezen. Hierin staat hoe alles in zijn werk gaat.

 

meer nieuws..

donderdag 30 juni 2022

Moeite met aanvragen energietoeslag? Vraag hulp!

Het is mogelijk om bij de gemeente Emmen energietoeslag aan te vragen als u deze niet automatisch hebt ontvangen. Lukt...

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand...

donderdag 16 juni 2022

Lefier start met bouw 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer

Komend najaar start Lefier met de bouw van 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer. Op woensdag 16 juni zijn de contracten...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief