nieuws

donderdag 2 mei 2019

Hoe (brand)veilig is de woning van een huurder?

Weten huurders wat ze moeten doen als er brand uitbreekt? En kunnen ze hun woning op tijd verlaten? Deze vragen stonden centraal tijdens de drukbezochte bijeenkomst over brandveiligheid van woensdag 24 april, georganiseerd door de Huurdersfederatie Zuidoost Drenthe. De Huurdersfederatie komt op voor de belangen van de huurder. En informeert de verhuurder daarover.

Advies aan Lefier

Het doel van de bijeenkomst was om in kaart te brengen wat huurders van de brandveiligheid in en om hun huurwoning vinden. De uitkomsten worden gebruikt om gezamenlijk met de andere koepel-huurdersorganisaties een advies te geven aan Lefier.

Informatie ophalen en mening geven

Bijna 100 huurders hebben de bijeenkomst bijgewoond. Annet Hulshof-Mourits, specialist risicobeheersing voor Veiligheidsregio Drenthe gaf een voorlichting over het voorkomen, ontdekken en reageren bij brand. Ze vertelde wat brand is, hoe de huurder brand kan voorkomen, welke risico’s er zijn in de woning en wat de huurder moet doen als er brand uitbreekt. Daarnaast konden huurders reageren op stellingen zoals: ‘Kan een huurder zelfstandig de woning verlaten bij brand’ en ‘wie is verantwoordelijk voor het vrijhouden van vluchtwegen’.

Twijfel over brandveiligheid woning

Huurders twijfelen duidelijk over de vraag of hun woning wel brandveilig is. De meerderheid van de aanwezigen denkt bijvoorbeeld de woning niet te kunnen verlaten als er brand uitbreekt. Dit heeft onder andere te maken met langer zelfstandig wonen en de bijbehorende fysieke problemen. Deelnemers denken wel, dat door het gezamenlijk oefenen van een vluchtplan, het gemakkelijker wordt om de woning veilig te verlaten. Ook zagen de deelnemers mogelijkheden om de brandveiligheid in hun woning te verbeteren door het plaatsen van brandmelders op de juiste plaatsen. Andere maatregelen die huurders kunnen nemen zijn:

  • Houd de filters van uw droger stofvrij, zodat warmte gemakkelijk weg kan.
  • De was die u in de droger doet bij voorkeur niet wassen met wasverzachter. Door de wasverzachter kan er namelijk een filmlaag ontstaan, waardoor de droger niet meer kan zien of de was droog is.
  • Haal uw adapter uit het stopcontact.
  • Wees voorzichtig met het opladen van de scootmobiel via de accu. Oververhitting van de accu kan leiden tot brand. Gebruik daarom een origineel laadstation en haal meteen de stekker eruit als de accu is opgeladen.
  • Zuurstof zorgt dat brand snel uitbreidt. Sluit daarom uw binnendeuren en ventilatiesystemen.

Wilt u weten wat er met de uitkomsten wordt gedaan? Houd onze website in de gaten. En schrijf u in voor de nieuwsbrief.

     

 

 

meer nieuws..

dinsdag 26 mei 2020

Veel onzekerheid bij huurders over inkomen

Ruim 8612 huurders hebben zich sinds het begin van de coronacrisis gemeld bij hun woningcorporatie door betalingsproblemen. Volgens Nu.nl zijn...

woensdag 13 mei 2020

Maatregelen coronavirus update 13 mei 2020

Al een tijdje heeft ons kantoor gewijzigde openingstijden en houden wij ons aan de richtlijnen die zijn opgesteld door het...

woensdag 6 mei 2020

Ik ben het niet eens met de huurverhoging en nu?

Veel huurders van Lefier hebben afgelopen week een brief ontvangen met een aankondiging voor het verhogen of verlagen van de...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief