https://www.huurdersfederatie.nl

Hoe verwarm ik veilig mijn huurwoning?

De winter komt er weer aan. De dagen worden korter en het wordt buiten kouder. Voor veel huurders is het dus weer tijd om de verwarming aan te zetten. Met de hoge energierekening kiezen veel mensen voor een goedkoper alternatief. Maar is dat alternatief wel goedkoper of veiliger? We zetten een aantal opties op een rij.

In het nieuws kwamen veel verhalen van mensen die besloten om de gaskraan dicht te draaien. Goed om te weten is dat Lefier hier niet zomaar toestemming voor geeft. Ze vinden dat een woning aangesloten moet blijven op het gas- en stroomnetwerk. Daarnaast heeft het afsluiten van gas ook andere gevolgen. Zo ontstaan er sneller vocht- en schimmelproblemen. Daarnaast kan de CV ketel ook kapot gaan als deze lang niet wordt gebruikt. Kook je elektrisch of heeft jouw woning een warmtepomp? Dan is er wel een kans dat je het gas mag afsluiten. In welke situatie je ook zit. Overleg altijd met Lefier.

CV ketel op 60 graden. Is dat echt een goede tip? 

Je kan besparen op je energierekening door de temperatuur van de CV- ketel in te stellen. Deze tip heb je misschien al wel vaker gelezen. Maar wist je dat dit alleen effectief is als je woning energielabel A,B of C heeft? Door de CV ketel op 60 graden te zetten worden de radiatoren minder warm en warmt je huis minder snel op. In een slecht geïsoleerde woning is het  lastiger om je huis warmer te krijgen. Je CV ketel moet harder werken en dat kan er voor zorgen dat je misschien wel meer gas uiteindelijk gebruikt.

Een elektrische kachel. Goed alternatief? 

Heb je enkele uren warmte nodig in een kleine ruimte? Veel mensen schaffen tegenwoordig een elektrische kachel aan. Er zijn drie soorten elektrische kachels: infraroodkachels, radiatorkachels en ventilatorkachels.  De infraroodkachel is het meest zuinige van de drie, omdat je direct jezelf ermee opwarmt en niet de hele ruimte verwarmt. Met een radiatorkachel en ventilatorkachel verwarm je de hele ruimte. Als die ruimte klein is, kan dat een oplossing zijn, maar ventilatorkachels zijn wel brandgevaarlijker dan een radiatorkachels of infraroodpanelen.

Een hout- pellet- of petroleumkachel. Ja of nee? 

Je kan ook kiezen voor een hout-pellet of petroleumkachel. Is dit goedkoper dan gas? Dat is afhankelijk van de prijs van de brandstof die je erin doet en de verbranding van de kachel. Kies je voor dit alternatief? Dan is goed onderhoud erg belangrijk. Maak de schoorsteen regelmatig schoon en zorg ook voor goede ventilatie van de woning.

Let op! Een petroleumkachel is niet bedoeld voor gebruik in huis. Deze kachel is niet aangesloten op een schoorsteen. Hierdoor zijn ze brandgevaarlijker en zorgen ze voor een ongezonde lucht. Daarnaast is de kans op een koolmonoxidevergifteling vrij groot.

Gebruik geen kaarsen en ongeglazuurde bloempotten 

Tot slot. Ongeglazuurde bloempotten en kaarsen leveren nauwelijks warmte op. Gebruik dit dus niet als alternatief voor een verwarming. Het is gevaarlijk en ongezond. Er ontstaat roet en fijnstof. Verder is er een grote ka

ns op brand en koolmonoxide in huis.

Hoe je ook jouw woning verwarmt, blijf ventileren! Zonder goede ventilatie ontstaat er ongezonde lucht in huis waar je erg ziek van kunt worden.

Het is vervelend als je door de hoge energieprijs moet kiezen voor misschien een onveiliger alternatief. Kom je in de problemen door de hoge energierekening. Lees vooral deze tips. 

meer interessante artikelen over

Energierekening Kachel Lefier
×