https://www.huurdersfederatie.nl

Hoe werkt de jaarlijkse huurverhoging 2024?

Per 1 juli wordt de huurprijs van jouw huurwoning aangepast. Inmiddels heb je de aankondiging van jouw huuraanpassing ontvangen van Lefier. De huurders krijgen een huurverhoging van maximaal 5,8%. Daarnaast voert Lefier geen inkomensafhankelijke huurverhoging door.

Wanneer geen huurverhoging?

Niet alle huren gaan omhoog. In de volgende gevallen heb je geen huurverhoging:

  • Je komt in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging op basis van je inkomen.
  • Jouw woning wordt gesloopt en je hebt een brief hierover ontvangen.
  • De huur is nu al hoger dan 82,5% van de maximale huurprijs.
  • Je huurwoning heeft energielabel E,F, of G en een huurprijs hoger dan €454,47.

Is je huurwoning verduurzaamd, maar heb je nog geen ander energielabel gekregen? Dan krijg je wel een huurverhoging.

Waarom verhoogd Lefier de huur?

Lefier wil comfortabele en betaalbare huizen aanbieden aan de huurders. Dit geldt voor nu en in de toekomst. De huurinkomsten zijn nodig om huizen energiezuiniger te maken, te renoveren en te onderhouden. Daarnaast heeft Lefier ook te maken met stijgende kosten. Met het hoger maken van de huur kunnen ze alles gemakkelijker betalen.

Zorgen om huurders met laag inkomen

De huurdersorganisaties van Lefier zijn geen voorstander van de inkomensafhankelijke huurverhoging. We zijn blij dat Lefier hier in mee is gegaan en deze niet heeft doorgevoerd.

Verder vinden we dat 5,8% een hoog percentage is. We zijn bang dat huurders met een laag inkomen hierdoor in de problemen zullen komen. Hopelijk kunnen ze misschien wat profiteren van de wijzigingen die zijn doorgevoerd binnen de toeslagen.

Het is balen dat we tijdens de gesprekken geen mogelijkheden zagen om af te wijken van de regels die zijn opgesteld in Den Haag. We beseffen ons namelijk al te goed dat de huurverhoging een klap is voor de portemonnee van de huurder, terwijl we ook wel begrijpen dat Lefier een opgave heeft als het gaat om verduurzaming en onderhoud van huurwoningen. We blijven ons inzetten om de woningen van huurders betaalbaar te houden, desondanks de lastige vraagstukken die er liggen.

×