nieuws

donderdag 23 december 2021

Hoe ziet 2022 er uit voor huurders?

Het is weer tijd om vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Voor huurders gaan er een aantal dingen veranderen. We zetten daarom op een rijtje van wat u kunt verwachten.

Speciale huurverhoging voor huurders van een sociale huurwoning 

De overheid heeft besloten dat niet alle sociale huurders de nog onbekende procentuele huurverhoging gaan krijgen. Voor sommige groepen komt er een huurverhoging met een specifiek maximumbedrag. Dit gaat om de volgende huurders:

  • Huurders met een maandhuur onder de 300 euro kunnen een huurverhoging krijgen van maximaal 25 euro per maand.
  • Huurders met een middeninkomen kunnen een huurverhoging krijgen van maximaal 50 euro of 100 euro per maand. Welke van die twee huurverhogingen de huurders krijgen is afhankelijk van het type huishouden en het inkomen.

Woont u alleen en heeft u een jaarinkomen tussen €47.077 en €55.500? Of heeft u een meerpersoonshuishouden met een gezamenlijk inkomen tussen €54.196 en €74.000 ? Dan krijgt u een huurverhoging van maximaal 50 euro per maand.

Woont u alleen en heeft een jaarinkomen hoger dan €55.500 ? Of heeft u een meerpersoonshuishouden met een gezamenlijk jaarinkomen hoger dan €74.000? Dan krijgt u een huurverhoging van maximaal 100 euro per maand.

Nieuwe inkomensgrens voor toewijzen van sociale huurwoningen

Wilt u een sociale huurwoning huren? Er zijn nieuwe inkomensgrenzen.

  • Alleenstaand: Uw jaarinkomen mag niet hoger zijn dan € 40.765
  • Meerpersoonshuishoudens: Uw gezamenlijk jaarinkomen mag niet hoger zijn dan € 45.014

De maximale huurprijs voor een sociale huurwoning is € 763,47. Dit heet ook wel de liberalisatiegrens. Huurwoningen met een hogere huurprijs vallen niet onder de sociale huurwoningen.

Verduurzaming huurwoningen naar Label A

Lefier is van plan om huurwoningen in Emmen te verduurzamen naar label A. Onder andere aan de H.Hadderstraat, Meerstraat en Nijkampenweg in Emmermeer zijn ze al begonnen met de werkzaamheden. Wij ondersteunen de tijdelijke bewonerscommissie  met het vertegenwoordigen van de huurders in de straat. Zo hebben we boekjes uitgedeeld waarin huurders kunnen aangeven in hoeverre ze overlast ervaren. Daarnaast willen we onderzoeken wat voor effect de verduurzaming heeft op de energierekening.

Verder liggen er ook plannen om huurwoningen in Erica te verduurzamen. Echter moet eerst 70% van de huurders uit deze straten akkoord geven. De komende tijd krijgen huurders gesprekken met Lefier over wat hen te wachten staat. Wordt dus vervolgd.

meer nieuws..

donderdag 30 juni 2022

Moeite met aanvragen energietoeslag? Vraag hulp!

Het is mogelijk om bij de gemeente Emmen energietoeslag aan te vragen als u deze niet automatisch hebt ontvangen. Lukt...

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand...

donderdag 16 juni 2022

Lefier start met bouw 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer

Komend najaar start Lefier met de bouw van 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer. Op woensdag 16 juni zijn de contracten...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief