https://www.huurdersfederatie.nl

Hoe zorgen we ervoor dat onze huurwoning past bij het weer?

We hebben steeds meer te maken met lange periodes van droog en soms warm weer, en met heftige regenbuien en stormen. Wist je dat dit kan zorgen voor problemen in de woning? Je kan te maken krijgen met hitte in huis, waterschade, stormschade en verzakking van de fundering. Huurders en verhuurders kunnen veel dingen doen om deze problemen te voorkomen.

Meer groen in de tuin 

Woon je in een omgeving met weinig groen? Dan klopt het dat je bij warm weer veel last hebt van de hitte. Stenen en asfalt nemen namelijk veel warmte op, maar stralen dat ook weer uit. In een groene omgeving zorgen bomen en planten ervoor dat water beter verdampt. Vergelijk het als zweten om af te koelen. Om hitte te voorkomen kun je al iets doen om planten op het balkon of in de tuin te hebben.

Zorg ervoor dat het water weg kan

Bomen en planten zorgen niet alleen maar voor het verdampen van water. Maar het voorkomt ook wateroverlast. Bestrating, weinig bomen en planten zorgen er voor dat water niet de grond in kan. Het water stroomt dan naar het laagste punt: het riool, sloten en rivieren. De bodem droogt dan uit. Dit kan ervoor zorgen dat gebouwen verzakken. Maar ook groeien bomen en planten in de buurt minder goed. Daarnaast neemt een droge bodem bij extreem weer geen water meer op. Het riool kan bij zware buien het regenwater niet afvoeren en de huizen binnenstromen. Wil je  ervoor zorgen dat het water goed wegloopt? Dan helpen planten of bomen goed. Maar ook is het zinvol om een regenton te plaatsen. Een regenton vangt regenwater op. Dit kun je later hergebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven.

Hitte voorkomen in de woning

Naast de tuin is het ook mogelijk om de woning aan te passen aan de extreme weeromstandigheden. Zorg voor zonwering aan de buitenkant zoals een parasol, schaduwdak of laken. Zo schijnt de zon niet meteen op de ramen en wordt het minder heet in de woning. Verder is het slim om s’nachts te ventileren. Dit kan door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

Wat als het heet in de woning blijft? 

Blijft het te heet in jouw woning? Houd dan in de gaten hoe warm het wordt en schrijf de temperatuur op in een logboek. Op deze manier kun je  alleen of samen met jouw buren de verhuurder proberen te overtuigen om iets aan het probleem te doen. 

Samen sta je sterker dan alleen en kun je meer werk verrichten.

×