https://www.huurdersfederatie.nl

Huren in 2024: Alle veranderingen op een rij

Dit bericht is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van 6 lokale huurdersorganisaties binnen het werkgebied van Lefier, verenigd in het Noordelijk Overleg Lefier (NOL)

Elk jaar veranderen er regels rondom het huren van een woning. We zetten een aantal veranderingen voor je op een rij.

Kale huur van maximaal € 879,66

Als je in 2024 verhuist naar een sociale huurwoning dan mag de kale huur maximaal €879,66 euro zijn. Dit heet de liberalisatiegrens. De liberalisatiegrens wordt door de overheid bepaald en schuift ieder jaar een beetje op. Huur je al langer een woning? Het kan dan zijn dat je soms meer betaalt voor een sociale huurwoning. De liberalisatiegrens grens geldt namelijk alleen voor aanvangshuren (De huur die in je huurcontract staat).

Inkomensgrens voor sociale huurwoningen

Woningcorporaties moeten minimaal 85% van hun woningen verhuren aan huishoudens met een bepaalde inkomensgrens. De inkomensgrens voor 2024 is als volgt:

  • Voor eenpersoonshuishoudens: €47.699,-
  • Voor meerpersoonshuishoudens: €52.671,-

Recht op eenmalige huurverlaging?

Dankzij inzet van de Woonbond kregen corporatiehuurders in 2023 een eenmalige huurverlaging. Heb je deze huurverlaging niet gekregen? Maar er wel recht op? Tot eind december 2024 kan je alsnog de eenmalige huurverlaging aanvragen.

Recht op huurtoeslag

Vraag je voor het eerst huurtoeslag aan voor de woning waarin je woont? De huur van je woning mag niet hoger zijn dan de huurtoeslaggrens van €879,66. Om te kijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag wordt er gekeken naar je inkomen en de huurprijs van je woning. Op de website van de Belastingdienst kan je een proefberekening maken en controleren of je recht hebt op huurtoeslag.

×