nieuws

dinsdag 9 april 2019

Huurder groter deel van inkomen kwijt aan woonlasten

Huurders besteedden in 2018 gemiddeld 38,1% van hun besteedbaar inkomen aan woonlasten. En dat is hoger dan bij mensen die een woning hebben gekocht. Daar lag het percentage op 29% procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bijna de helft kwijt aan woonlasten

De laatste jaren hebben woningeigenaren kunnen profiteren van een lage rente op de hypotheek. En huurders hebben te maken gehad met stijgende huren. Hierdoor zijn hun woonlasten in 2012 met 14% gestegen. Deze ontwikkelingen hebben beide bijgedragen aan de verschillen in de woonlasten. Op dit moment zijn dus huishoudens met de laagste inkomens relatief het meest aan woonlasten. Huurders geven ongeveer 42% van hun inkomen aan uit.

Stijging lokale lasten 

Een andere stijging betreft de kosten voor huurders zijn die van de lokale lasten, zoals gemeentelijke heffingen en waterschap. Gemiddeld zijn huurder 10 euro meer kwijt aan gemeentelijke heffingen en 6 euro aan waterschap. Hierbij zijn er per gemeente wel wat verschillen. Volgens het Coelo zijn in Emmen mensen 256 euro kwijt aan afvalstofheffing, dat is 5,8% verschil met vorig jaar. Voor rioolheffing betaalt men 41 euro. In totaal komt dat dus uit op 297 euro. Betreft de waterschapslasten zijn inwoners van Emmen 125 euro kwijt. Hierbij zit een verschil van 6,4% ten opzichte van vorig jaar.

meer nieuws..

donderdag 18 juli 2019

Let op gewijzigde openingstijden

donderdag 18 juli 2019

Tweede kamer wil bescherming voor huurders in onzuinige woningen

Ziet u de gasrekening stijgen, maar weigert uw verhuurder om de woning te verduurzamen? De Tweede Kamer wil hier verandering...

maandag 24 juni 2019

Overlast van mijn buren. Wat nu?

Het is belangrijk om te wonen in een prettige buurt. Hierbij is het erg vervelend als u overlast ervaart van...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

captcha