nieuws

dinsdag 9 april 2019

Huurder groter deel van inkomen kwijt aan woonlasten

Huurders besteedden in 2018 gemiddeld 38,1% van hun besteedbaar inkomen aan woonlasten. En dat is hoger dan bij mensen die een woning hebben gekocht. Daar lag het percentage op 29% procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bijna de helft kwijt aan woonlasten

De laatste jaren hebben woningeigenaren kunnen profiteren van een lage rente op de hypotheek. En huurders hebben te maken gehad met stijgende huren. Hierdoor zijn hun woonlasten in 2012 met 14% gestegen. Deze ontwikkelingen hebben beide bijgedragen aan de verschillen in de woonlasten. Op dit moment zijn dus huishoudens met de laagste inkomens relatief het meest aan woonlasten. Huurders geven ongeveer 42% van hun inkomen aan uit.

Stijging lokale lasten 

Een andere stijging betreft de kosten voor huurders zijn die van de lokale lasten, zoals gemeentelijke heffingen en waterschap. Gemiddeld zijn huurder 10 euro meer kwijt aan gemeentelijke heffingen en 6 euro aan waterschap. Hierbij zijn er per gemeente wel wat verschillen. Volgens het Coelo zijn in Emmen mensen 256 euro kwijt aan afvalstofheffing, dat is 5,8% verschil met vorig jaar. Voor rioolheffing betaalt men 41 euro. In totaal komt dat dus uit op 297 euro. Betreft de waterschapslasten zijn inwoners van Emmen 125 euro kwijt. Hierbij zit een verschil van 6,4% ten opzichte van vorig jaar.

meer nieuws..

dinsdag 7 mei 2019

Gemeente Emmen zet huurders in de kou door stopzetten subsidie Huurdersfederatie

De Huurdersfederatie Zuidoost Drenthe kan zich niet langer inzetten voor huurders van commerciële verhuurders omdat de subsidie van de gemeente...

donderdag 2 mei 2019

Hoe (brand)veilig is de woning van een huurder?

Weten huurders wat ze moeten doen als er brand uitbreekt? En kunnen ze hun woning op tijd verlaten? Deze vragen...

donderdag 25 april 2019

Hij komt er weer aan.... De jaarlijkse huuraanpassing

Huurders van Lefier hebben deze week een brief ontvangen met een aankondiging van de jaarlijkse huuraanpassing. Vorig jaar is de...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief