https://www.huurdersfederatie.nl

Huurverlaging gekregen? Let op je huurtoeslag

Heb je een huurverlaging gekregen? Lefier geeft dit automatisch door aan de Belastingdienst. Toch is het slim om te kijken of dit daadwerkelijk is gebeurd. Zo voorkom je achteraf onaangename verrassingen.

Huurverlaging voor huurders met laag inkomen en huur boven de 575 euro 

Een grote groep huurders heeft een huurverlaging gekregen. Een lagere huur betekent ook dat je huurtoeslag moet worden aangepast. Lefier moet dit doorgeven aan de Belastingdienst om te voorkomen dat huurders later het geld weer terug moeten betalen.

Voorkom terugbetalen 

Huurtoeslag is eigenlijk een voorschot. Het berekenen hiervan is moeilijk. Op hoeveel huurtoeslag je in 2023 recht hebt, kan pas berekend worden als het jaar voorbij is. Weet de Belastingdienst niet dat je huur in 2023 is verlaagd of valt je inkomen onverhoopt hoger uit? Dan kan het zijn dat je een deel van je huurtoeslag achteraf moet terugbetalen. Door zelf goed op te letten voorkom je het terugbetalen van de Huurtoeslag.

Je kan dit via website van de Belastingdienst controleren:

  1. Ga naar Toeslagen.nl en klik op het kopje ”mijn toeslagen en log in via je Digi-D.
  2. Onder Menu. Klik je op het kopje ”meldingen” en dan zie alle wijzigingen die zijn doorgegeven door jou, Belastingdienst, woningcorporatie etc.

Heeft Lefier de nieuwe huur niet doorgegeven? Geef de huurprijs dan zelf door. Kijk ook naar je inkomen. Als je verwacht dat je inkomen dit jaar omhoog gaat, stel het verwachte inkomen dan naar boven bij. Ook dat voorkomt dat je later moet terugbetalen.

×