https://www.huurdersfederatie.nl

Huurverlaging voor huurders met een laag inkomen

Heb je een laag inkomen en betaal je een huurprijs boven de €575,03 euro? Per 1 juli 2023 heb je dan recht op een huurverlaging. De huur wordt verlaagd naar €575,03 euro. Gemiddeld levert dat voor huurders een verlaging van €57,- euro op.

Hoe werkt de huurverlaging? 

Per 1 maart 2023 is er een nieuwe wet die ervoor zorgt dat huurders van een woningcorporatie met een laag inkomen een huurverlaging krijgen. Een aantal huurders komt hiervoor in aanmerking en krijgt deze huurverlaging automatisch van Lefier. Je ontvangt voor 1 juni bericht of je bij deze groep hoort. Heb je pas sinds 2022 of 2023 een laag inkomen? Dan moet je zelf een aanvraag doen voor huurverlaging.

Wat is een laag inkomen? 

Voor de huurverlaging zijn er inkomensgrenzen. Een ‘’laag’’ inkomen verschilt per huishouden:

Samenstelling huishouden  Jaarinkomen tot 
1 persoonshuishouden €23.250,-
1 persoonshuishouden met  AOW €24.600,-
Huishouden met 2 of meer personen €30.270,-
Huishouden met 2 of meer personen (minstens 1 met AOW) €32.730,-

Heb je inwonende kinderen onder de 27 jaar? Hun inkomen telt niet mee!

Aanvragen van de huurverlaging 

Tot 30 december 2024 kan je de huurverlaging aanvragen. Bij de aanvraag moet je kunnen aantonen dat jouw huishouden al minstens 6 maanden een laag inkomen heeft. De aanvraag kan je doen door een brief te sturen naar Lefier. Bij deze brief voeg je een bewijs van je inkomen toe (kopieën van recente salarisstroken of uitkeringsspecificaties) en een verklaring van de samenstelling van jouw huishouden. Er is een voorbeeldbrief en verklaring van de samenstelling van jouw huishouden beschikbaar die je hiervoor kan gebruiken. Vraag hem bij ons op.

×