nieuws

woensdag 6 mei 2020

Ik ben het niet eens met de huurverhoging en nu?

Veel huurders van Lefier hebben afgelopen week een brief ontvangen met een aankondiging voor het verhogen of verlagen van de huur. Ons kantoor ontvangt veel telefoontjes van huurders die het niet eens zijn met de beslissing die is genomen. Daarom hier een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoorden.

Ik ben het niet eens met de huurverhoging. Kan ik bezwaar aantekenen? 

Ja. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen een huurverhoging als u woont in een sociale huurwoning. Dit kan door een brief te versturen naar de verhuurder waarin u aangeeft wat de reden is dat u het niet eens bent met de voorgestelde huurverhoging. Dit moet u doen voor de ingangsdatum van de huuraanpassing.

Wanneer kan ik bezwaar maken? 

Er zijn verschillende redenen waarvoor u bezwaar kan maken tegen de huurverhoging.

  • Mocht de huurcommissie u een huurverlaging hebben gegeven vanwege ernstige gebreken aan de woning. Dan mag u totdat de gebreken zijn verholpen geen huurverhoging krijgen. Dit geldt ook als de procedure bij de huurcommissie nog loopt.
  • Een verhuurder moet minimaal twee maanden voor  de ingangsdatum de aankondiging versturen. Als hij of zij hiermee te laat is dan loont het zeker om bezwaar te maken.
  • Wordt u huur vaker dan 1 keer per jaar verhoogd dan kan een bezwaar succesvol  uitpakken. Let wel op! Er hoeft niet altijd een kalenderjaar tussen twee huurverhogingen in te zitten. Hierbij een voorbeeld. Ging de huurverhoging van 2018 later in dan 1 juli. Dan mag de huur in 2019 toch weer per 1 juli omhoog gaan. Ook als u korter dan een jaar in uw woning woont en u geen jaarlijkse huurverhoging hebt gekregen, dan is de huurverhoging gewoon geldig.
  • Als de huur hoger komt te liggen door de huurverhoging dan de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel. Dan is het zeker aan te raden om bezwaar te maken. De Huurcommissie heeft een huurprijscheck waarbij u een aantal stappen moet doorlopen en kan berekenen wat de maximale huurprijs voor uw woning is.

De woning is slecht onderhouden door de verhuurder. Kan ik bezwaar maken? 

We horen vaak dat huurders het niet eens zijn, doordat hun woning een slechte staat van onderhoud heeft. Heel vervelend allemaal. Mocht dit het geval zijn dan moet u deze gebreken schriftelijk aangeven bij de verhuurder. Als hij of zij binnen zes weken het achterstallig onderhoud niet verhelpt, kan u naar de huurcommissie stappen. Op de website van de Huurcommissie staat wat u precies moet doen. Tevens staan daar ook modelbrieven op die u kunt gebruiken. Het is dus niet mogelijk om op grond hiervan een bezwaar te maken voor de jaarlijkse huurverhoging. Een uitzondering is als voor de ingangsdatum van de huurverhoging u al een procedure heeft lopen bij de Huurcommissie op grond van onderhoudsgebreken. Of er al een uitspraak is van de Huurcommissie, waarbij de huurprijs tijdelijk is verlaagd vanwege onderhoudsgebreken en de verhuurder deze nog niet heeft verholpen.

Wanneer mag u geen bezwaar indienen ? 

Het is niet altijd mogelijk om bezwaar in te dienen tegen de huurverhoging. Hieronder een opsomming.

  • U woont in een vrije-sector huurwoning. Hiervoor gelden andere regels.
  • De woonruimte is niet goed onderhouden. Mocht er wel ernstig achterstallig onderhoud zijn dan kunt u een verzoek indienen voor huurverlaging. Eerder werd al beschreven hoe dit in zijn werk gaat.
  • Uw verhuurder verhoogt de huurprijs vanwege renovatie. U moet dan wel toestemming hebben gegeven voor de woningverbetering.

We hopen u op weg te hebben geholpen. Mocht u nog een vraag hebben die hier niet bij staat, neem contact op met ons kantoor via 0591-622226 of mail naar info@huurdersfederatie.nl.

meer nieuws..

dinsdag 23 juni 2020

Oproep: Stuur een brief naar minister Ollongren om de huurverhoging te stoppen

Zoals u heeft meegekregen, worden per 1 juli de huur van uw huurwoning verhoogd en bij de vrije sector is...

woensdag 10 juni 2020

Voelen huurders zich thuis in hun huurwoning?

De vraag of huurders een thuisgevoel hebben wordt beantwoord in het rapport ''Voelt hurend Nederland zich thuis?''. Dit rapport is...

dinsdag 2 juni 2020

Nieuwe puntentelling energielabels pakt nadelig uit voor huurders in kleine woningen

Een voorstel van minister Ollongren om de energieprestatie van een woning op een nieuwe manier te vertalen naar energieklassen pakt...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief