https://www.huurdersfederatie.nl

Ik ben het niet eens met de huurverhoging en nu?

Per 1 juli mag Lefier de huur verhogen van jouw huurwoning. Dit jaar volgt Lefier de landelijke toegestane huurverhoging en dat betekent dat de huur met maximaal 5,8% omhoog gaat. Woon je in een huurwoning met energielabel E,F of G met een huurprijs hoger dan €454,47? Dan krijg je geen huurverhoging.

Ik ben het niet eens met de huurverhoging. Kan ik bezwaar aantekenen? 

Ja. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen een huurverhoging als je woont in een sociale huurwoning. Dit kan door een brief te versturen naar de verhuurder waarin je aangeeft wat de reden is dat je het niet eens bent met de voorgestelde huurverhoging. Dit moet je doen voor de ingangsdatum van de huuraanpassing.

Wanneer kan ik bezwaar maken? 

Er zijn verschillende redenen waarvoor je bezwaar kan maken tegen de huurverhoging.

  • Heeft de Huurcommissie je een huurverlaging gegeven vanwege ernstige gebreken aan de woning. Dan mag je totdat de gebreken zijn verholpen geen huurverhoging krijgen. Dit geldt ook als de procedure bij de huurcommissie nog loopt.
  • Een verhuurder moet minimaal twee maanden voor  de ingangsdatum de aankondiging versturen. Als hij of zij hiermee te laat is dan loont het zeker om bezwaar te maken.
  • Je huur mag niet vaker dan 1x per 12 maanden worden verhoogd.
  • Als de huur hoger komt te liggen door de huurverhoging dan de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel. Dan is het zeker aan te raden om bezwaar te maken. De Huurcommissie heeft een huurprijscheck waarbij je een aantal stappen moet doorlopen en kan berekenen wat de maximale huurprijs voor jouw woning is.

De woning is slecht onderhouden door de verhuurder. Kan ik bezwaar maken? 

We horen vaak dat huurders het niet eens zijn, doordat hun woning een slechte staat van onderhoud heeft. Heel vervelend allemaal. Mocht dit het geval zijn dan moet je deze gebreken schriftelijk aangeven bij de verhuurder. Als hij of zij binnen zes weken het achterstallig onderhoud niet verhelpt, kan je naar de huurcommissie stappen.

Het is  niet mogelijk om op grond van slecht onderhoud een bezwaar te maken voor de jaarlijkse huurverhoging. Een uitzondering is als je voor de ingangsdatum van de huurverhoging al een procedure hebt lopen bij de Huurcommissie op grond van onderhoudsgebreken. Of er al een uitspraak is van de Huurcommissie, waarbij de huurprijs tijdelijk is verlaagd vanwege onderhoudsgebreken en de verhuurder deze nog niet heeft verholpen.

Wanneer mag je geen bezwaar indienen ? 

Het is niet altijd mogelijk om bezwaar in te dienen tegen de huurverhoging. Hieronder een opsomming.

  • Je woont in een vrije-sector huurwoning. Hiervoor gelden andere regels.
  • De woonruimte is niet goed onderhouden. Mocht er wel ernstig achterstallig onderhoud zijn dan kun je een verzoek indienen voor huurverlaging. Eerder werd al beschreven hoe dit in zijn werk gaat.
  • Jouw verhuurder verhoogt de huurprijs vanwege renovatie. Je moet dan wel toestemming hebben gegeven voor de woningverbetering.

We hopen je op weg te hebben geholpen. Mocht je nog een vraag hebben die hier niet bij staat, neem contact op met ons kantoor via 0591-622226 of mail naar info@huurdersfederatie.nl.

×