https://www.huurdersfederatie.nl

Ik huur niet bij een woningcorporatie. Waar moet ik op letten?

Een particuliere verhuurder verhuurt woningen zonder dat daar een woningcorporatie bij betrokken is. Het gaat hier vooral om de huur en verhuur van woningen in de vrije sector die door makelaars en particuliere personen worden aangeboden. Volgens een rapport van Waarstaatjegemeente.nl is in Emmen 9,7% van de woningvoorraad particulier. Hierbij gaat het om ongeveer 3500 huishoudens met een netto besteedbaar inkomen van 28.000 euro.

In Emmen zijn er veel verhuurders actief die vallen onder de particuliere huurmarkt. Onder andere Persoonlijk Wonen en MVGM en diverse Makelaars. Er is dus een breed aanbod, maar waar moet je als huurder van een particuliere huurwoning op letten? En wat moet je doen bij problemen? Wij hebben het voor jou uitgezocht.

Leg afspraken vast 

Bij een sociale huurwoning moet men vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen, zo mag het inkomen niet te hoog zijn en moet je  ingeschreven staan bij de desbetreffende gemeente van de huurwoning en bij de organisatie die de huurwoning verhuurt. Daarnaast is de maximale huurprijs voor een sociale huurwoning 720,42 euro.

Bij een particuliere huurwoning liggen de huurprijzen vaak hoger. En ook kun je direct intrekken zonder dat er bepaalde voorwaarden aan zijn verbonden. Wil je een particuliere huurwoningen huren let er dan op wat de reden is dat een woning te huur wordt gezet. Het kan weleens voor komen dat een woning tijdelijk te huur wordt gezet en voor een bepaalde periode wordt verhuurt. Om nare verrassingen te voorkomen is het daarom belangrijk om vooraf de huurperiode goed af te stemmen. Zeker als je van plan bent om er voor een langere tijd te gaan wonen. Ook is het slim om uw rechten en plichten vast te leggen, zo ontstaat er geen onduidelijkheid over wie er verantwoordelijk is voor welke kosten en wat voor onderhoud de taak is van de verhuurder.

Meld u problemen bij de verhuurder 

Ben je particuliere huurder en heb je problemen met jouw verhuurder? Bijvoorbeeld op het gebied van achterstallig onderhoud dan moet je deze problemen melden bij uw verhuurder. Dit kan door een brief te sturen waarin je  vraagt aan de verhuurder om het probleem op te lossen. Bewaar deze zelf als kopie. De verhuurder moet dan binnen zes weken de gebreken oplossen.

Particuliere huurwoningen in de vrije sector komen het meest voor. Mocht je in een vrije sector huurwoning zitten dan zal je in de meeste gevallen naar de rechter moeten. Wil je exact weten welke stappen er zijn. De rijksoverheid heeft een overzicht gemaakt.

Ook kan het mogelijk zijn dat jouw woning een sociale huurwoning is. Om erachter te komen welke regels er voor gelden, moet je weten in wat voor woning je zit. Door deze stappen te doorlopen krijg je hier inzicht in. Je moet onder andere aangeven wanneer u huurcontract inging en wat de kale huur is van jouw woning.

×