https://www.huurdersfederatie.nl

Ik kan mijn energierekening niet meer betalen. Wat moet ik doen?

De prijzen voor gas en stroom stijgen hard. Veel huurders maken zich zorgen of het wel lukt om de energierekening te blijven betalen. Wat kun je doen als dit niet meer lukt?

Neem contact op met de energieleverancier

Lukt het niet om jouw energierekening te betalen? Dan mag de energieleverancier je van het gas en stroom afsluiten. Zorg dat dit niet zover komt en neem direct contact met je energieleverancier als je in de problemen komt. Bespreek of je het maandbedrag kunt verlagen of tref een betalingsregeling als je nog niet betaald hebt.

Maandbedrag verlagen

Voor het bepalen van het maandbedrag kijkt het energiebedrijf naar het verbruik van de afgelopen jaar. Kun je aantonen dat je  minder energie gaat gebruiken, omdat je bijvoorbeeld zuiniger wil leven? Dan kun je  het energiebedrijf vragen om het termijnbedrag te verlagen. Let wel op het volgende: Is het maandbedrag lager dan het energieverbruik, dan moet je aan het eind van het jaar veel geld bijbetalen.

Treffen van betalingsregeling 

Heb je een maand de energierekening niet betaald? Dan stuurt de energieleverancier je een herinnering. Kun je deze gemiste rekening niet betalen, neem dan direct contact op met het energiebedrijf om een betalingsregeling af te spreken. Kom je er niet uit met het energiebedrijf? Vraag meteen schuldhulpverlening aan bij de gemeente.

Wat moet ik doen als ik blokverwarming heb? 

Sommige huurwoningen hebben blokverwarming. De stookkosten worden dan berekend bij de servicekosten. Door de stijgende energieprijzen worden de servicekosten hoger. Met verhoging van de maandelijkse servicekosten voorkomt de verhuurder dat je aan het eind van het jaar een groot bedrag moet bijbetalen.

De verhuurder mag niet zomaar de servicekosten omhoog doen. In dit geval moeten ze laten zien waar de verhoging op gebaseerd is. Daarnaast moeten ze ook een voorstel doen bij de huurder. De huurder mag dit voorstel afwijzen. We raden je aan om dit niet te doen. Je loopt namelijk het risico dat je  flink moet bijbetalen bij de eindafrekening. Het is niet altijd mogelijk om een voorstel af te wijzen. Verhoogt de verhuurder de maandelijkse servicekosten direct na het afrekenen van de servicekosten van het voorgaande jaar? Dan moet je de verhoging accepteren.

Lukt het je niet meer om de servicekosten te betalen? Dan loop je een huurachterstand op. In deze situatie kun je het beste contact zoeken met de verhuurder en een betalingsregeling afspreken.

×