https://www.huurdersfederatie.nl

Kom je in aanmerking voor energietoeslag van de gemeente?

De energieprijzen blijven stijgen. Vooral mensen met een laag inkomen worden geraakt in de portemonnee. Vanuit de overheid is daarom besloten dat mensen met een laag inkomen recht hebben op een energietoeslag van €800 euro. We zetten alle informatie voor je op een rij.

Wat is energietoeslag? 

De energietoeslag is een regeling van de gemeente om huishoudens met een laag inkomen te helpen met het betalen van de stijgende energierekening.

Kom ik in aanmerking voor de energietoeslag? 

Het is afhankelijk van jouw inkomen of je in aanmerking komt voor de energietoeslag.

Krijg je een uitkering (bijvoorbeeld bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ, Bbz)? Dan is jouw inkomen bij de gemeente bekend. De gemeente weet dan jouw inkomen en zal automatisch de energietoeslag overmaken. Je hoeft hiervoor niets te doen. Houd alleen in de gaten of het daadwerkelijk gebeurd.

Ben je zelfstandig ondernemer? Gepensioneerde met alleen AOW of is om een andere reden jouw lage inkomen niet bekend bij de gemeente? Dan moet je de energietoeslag aanvragen bij de gemeente. De gemeente bepaald of je in aanmerking komt. De overheid heeft hiervoor een landelijke richtlijn gegeven: Mensen met een inkomen tot 120% van het ‘sociaal minimum‘ komen in aanmerkingen voor de energietoeslag. Het sociale minimum is een bedrag dat iemand volgens de overheid minimaal nodig heeft om van te leven. Dit bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dit bedrag vast.

Hoe wordt de energietoeslag uitbetaald? 

Het richtbedrag voor de energietoeslag is €800. Maar het precieze bedrag kan per gemeente verschillen. Bovendien kan het ook zo zijn dat je eerst een deel krijgt. Er zou namelijk eerst €200 worden uitgekeerd. Dat is later verhoogd naar €800. Het is nog niet bekend bij de gemeente Emmen hoe de regeling in zijn werk gaat. Houd de website van de gemeente goed in de gaten voor alle informatie. 

De uitkering van de energietoeslag is belastingvrij. Dat betekent dat het bedrag geen gevolgen heeft voor andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld jouw huurtoeslag of de kinderopvangtoeslag.

×