https://www.huurdersfederatie.nl

Met deze tips kom jij warm en goedkoop de winter door

Dit bericht is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van 5 lokale huurdersorganisaties binnen het werkgebied van Lefier, verenigd in het Noordelijk Overleg Lefier (NOL).

De winter komt er weer aan. Dus de verwarming wordt weer hoger gezet. Hoe zorg je ervoor dat de energierekening niet te hoog wordt? We zetten wat tips voor je op een rij om energie te besparen en je energierekening zo laag mogelijk te houden.

Let op je termijnbedrag

Maandelijks betaal je een termijnbedrag voor gas en stroom. Via de website of app van je energieleverancier kan je zien om welk bedrag dit gaat. Het is mogelijk om je termijnbedrag te verhogen of te verlagen. Je krijgt een advies van de energieleverancier aan welk bedrag je moet denken. Let wel op! Houd in de gaten of je niet achteraf veel bij moet betalen. Slim is om elke maand te controleren of je termijnbedrag nog klopt en op basis daarvan te kijken wat je doet. Het is namelijk leuker om aan het einde van het jaar wat geld terug te krijgen in plaats van dat je een flink bedrag moet bijbetalen.

Verwarm niet je hele huis

Het is niet nodig om in elke ruimte van je woning de verwarming aan te zetten. Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. De thermostaat hoeft verder ook niet de hele dag op 21 graden te staan. Door hier slim mee om te gaan, kan je een hoop geld besparen:

  • Ga je overdag weg? Zet de thermostaat op 15 graden.
  • Zet een uur voordat je gaat slapen de thermostaat op 15 graden.
  • Ben je thuis? Zet de thermostaat op 19 graden.

Bespaar op je stroomverbruik

Met een paar simpele handelingen in huis is het mogelijk om te besparen op stroom. Een paar tips:

  • Hang de helft van de wasjes die normaal in de droger belanden aan de lijn. Beter voor het milieu en het levert ook nog geld op.
  • Zet de wasmachine op 40 graden in plaats van 60 graden. De was wordt net zo schoon.
  • Kies voor het eco-programma van de vaatwasmachine en laat hem pas draaien als hij vol zit.
  • Oudere apparaten kunnen in de stand-by modus nog veel stroom gebruiken. Voorkom dit en doe het apparaat uit.

Voorkom waterverspilling tijdens het douchen

Tot slot kan je ook nog ervoor zorgen dat je niet te veel (warm) water verbruikt. Gebruik bij het douchen een waterbesparende douche. Met een waterbesparende douchekop bespaar je 20% op je water- en energieverbruik. Verder helpt het ook om minder vaak en korter te douchen. Maak het korter douchen leuk door jezelf uit te dagen: Douche in 5 minuten.

Meer tips

Er zijn veel mogelijkheden om energie te besparen. Download de ‘’bespaar energiekalender van de Woonbond’’. Kijk wat je dan doen, maar ook hoeveel geld je uiteindelijk bespaart. Wil je een fysiek exemplaar van deze kalender? Haal deze op bij ons kantoor.  We zijn aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9:00 uur en 17:00 uur.

×