https://www.huurdersfederatie.nl

Minder risico op vallen uit het raam door nieuwe eis voor oudere huurwoningen

Het moet vanaf 1 januari 2024 niet meer mogelijk zijn om uit het raam te vallen bij oudere woningen. (woningen die zijn gebouwd voor 1970) Vanaf deze datum is er een nieuwe wijziging in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving die verhuurders verplicht om te zorgen voor goede doorvalbescherming in oude huurwoningen. Dit betekent dat ze bij het vervangen van kozijnen of ramen ook meteen de hoge norm voor doorvalbescherming mee moeten nemen in de plannen.

Groter risico op vallen bij woningen met 2 bouwlagen. 

Het grootste risico voor vallen is bij woningen, gebouwd voor 1970. In totaal gaat het om zo’n 3 miljoen woningen in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie. Zij schatten dat er jaarlijks ongeveer 200 mensen door een val uit het raam op de Spoedeisende hulp belanden. Genoeg redenen dus om de veiligheidsnormen op te schroeven. Op dit moment is de eis voor vloerafscheiding (begrenzing van de vloer om letsel te voorkomen) 60 centimeter. Ook is er vaak nog sprake van enkel glas. Het risico op ernstig vallen is grotere in deze woningen.

Van 60 naar 85 centimeter 

De eis voor vloerafscheiding gaat omhoog naar 85 centimeter. Oudere woningen krijgen hiermee dezelfde eisen als nieuwere woningen. Voor nieuwbouw woningen geldt dat al sinds 1992. Het vraagt niet veel werk om ervoor te zorgen dat de ramen aan de nieuwe eis voldoen. Verhuurders kunnen  de vloerbegrenzing al hoger maken door het bevestigen van een extra stang bij het raam.

×