https://www.huurdersfederatie.nl

Moeite met het betalen van de energierekening. Alle regelingen op een rij!

We krijgen steeds meer signalen van huurders die in de problemen komen door de hoge energierekening. Om ervoor te zorgen dat de energieprijzen niet te veel stijgen is er voor het jaar 2023 een prijsplafond voor gas en stroom.  Het prijsplafond is een maximumprijs voor gas en stroom. Stichting Lezen & Schrijven heeft op een begrijpelijke manier uitgelegd hoe dit werkt. 

Daarnaast heeft de gemeente en overheid allerlei regelingen waar je gebruik van kan maken. We zetten voor je op een rij waar je als inwoners van de gemeente Emmen gebruik van kan maken. 

Energietoeslag 

Huishoudens met een inkomen van 120% tot de bijstandsnorm kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de hoge energiekosten. De gemeente Emmen betaalt een voorschot van 500 euro aan mensen die onder deze voorwaarden vallen. Daarnaast is het ook mogelijk om hier zelf een aanvraag voor te doen. 

Tijdelijk noodfonds gemeente Emmen 

Inwoners uit Emmen kunnen een beroep doen op een Tijdelijk Noodfonds als ze in de problemen komen door de hoge energiekosten. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je een inkomen hebben tot 150% van de bijstandsnorm. De aanvraag kan je doen voor een periode van 6 maanden. Bij de aanvraag kijkt de gemeente naar de hoogte van jouw inkomen en jouw energierekening. Ook wordt er gekeken naar het vermogen van jouw huishouden en of het energieverbruik past bij de gezinssituatie. Iedereen die in aanmerking hiervoor komt krijgt gratis advies van een Energiecoach. Op de website van de gemeente Emmen staan alle voorwaarden. 

Noodfonds energie 

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opgezet door de energieleveranciers om huishoudens met een hoge energierekening en een laag of middeninkomen te helpen met het betalen van de energierekening. De steun kan worden aangevraagd voor de periode oktober 2022 tot en met maart 2023. Je komt in aanmerking voor dit Noodfonds als je huishouden een inkomen heeft van maximaal 200% van het sociaal minimum. Ook moet je zelf een contract hebben voor gas en stroom bij een energieleverancier. Op de website van dit initiatief kan je een Noodfonds – check doen om te kijken of je in aanmerking komt voor deze regeling. Hier staat ook een interessant filmpje van hoe het werkt.

×