https://www.huurdersfederatie.nl

Nieuwe regels EPV vergoeding voor zeer goed geïsoleerde huizen

Verhuis je naar een goed geïsoleerde woning met zonnepanelen? Of wordt je huurwoning goed geïsoleerd en krijg je zonnepanelen? Het kan dan zijn dat Lefier een bedrag rekent voor de goede energieprestatie van je huis: De energieprestatievergoeding (EPV). Per 1 oktober zijn de regels voor de EPV vernieuwd.

Wat zijn de nieuwe regels voor EPV vergoeding? 

In de nieuwe EPV-regels bepalen drie onderdelen samen hoe hoog de energieprestatievergoeding mag zijn:

  • de kwaliteit van de isolatie,
  • het bouwjaar van de woning, én
  • de hoeveelheid opgewekte zonne-energie

Lefier mag alleen EPV vragen als de woning goed geïsoleerd is en de zonnepanelen genoeg elektriciteit opwekken. Ook moet de isolatie voldoen aan de standaard voor woningisolatie. Hoe beter de huurwoning is geïsoleerd en hoe meer elektra er wordt opgewekt, hoe hoger de EPV mag zijn. De regels gelden niet voor alle huurders die EPV betalen. Heb je een huurovereenkomst met EPV van voor 1 oktober 2023? Dan blijven de oude EPV-regels gelden. 

Meer zekerheid voor huurders 

Met de nieuwe EPV-regels krijgen huurders de zekerheid dat hun woning voldoende stroom opwekt. Lefier moet dit meten en bijhouden. Als huurder krijg je jaarlijks een rapport van Lefier waarin staat hoeveel stroom er is opgewekt en hoeveel er is gebruikt voor de verwarming, het warme water en de ventilatie. Blijkt het dat er niet genoeg stroom is opgewekt? Dan moet Lefier dit aan de huurder vergoeden.

×