https://www.huurdersfederatie.nl

Noordelijke woningcorporaties willen minister van wonen

Als het ligt aan woningcorporaties uit Noord- en oost Nederland moet er een aparte minister komen voor wonen en leefbaarheid. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

De corporaties zien dat de leefbaarheid in de wijken enorm onder druk staat. Er zijn veel problemen en er is weinig regie. In een oproep vragen de veertig woningcorporaties om een speciale minister. Deze minister kan de problemen wel in samenhang kunnen benaderen.

Waar moet een speciale minister voor wonen voor zorgen? 

Er zijn een aantal dingen waar een minister van wonen zich voor kan inzetten:

  • Hokjes denken is verleden tijd

Op dit moment wordt er apart gedacht over ”wonen”, ”welzijn, ”veiligheid” en zorg. Dit moet verleden tijd worden. Problemen moeten meer in samenhang worden opgepakt. De woningcorporaties zien dat gemeenten en welzijnsorganisaties aan strakke regels vastzitten. Hierdoor wordt er te langzaam actie ondernomen.

  • Minder regels

Bouwen is meer dan het stapelen van stenen. Belangrijk zijn veilige buurten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In het noorden mogen woningcorporaties investeren in duurzaamheid en renovatie, maar de buurt afmaken door het creëren van ruimtes voor ontmoeting mag niet.

×