nieuws

maandag 24 juni 2019

Overlast van mijn buren. Wat nu?

Het is belangrijk om te wonen in een prettige buurt. Hierbij is het erg vervelend als u overlast ervaart van uw buren. Dit kan in verschillende vormen zoals: geluidsoverlast, pesten, problemen met erafscheiding. Of in de vorm van luidruchtige kinderen en huisdieren. Wij hebben voor u opgezocht wat u het beste kunt doen bij burenoverlast.

Ga het gesprek aan met de buren

Heeft u overlast van uw buren dan is het verstandig om eerst het gesprek hierover aan te gaan waarin u aangeeft waar u last van heeft. Het kan namelijk zijn dat uw buren niet door hebben dat u hier overlast van kan ervaren. Als u een gesprek met de buren gaat voeren moet u op een paar dingen letten. Ten eerste is het belangrijk dat u niet te boos bent. Heeft u last van de buren, dan kunt u beter aanbellen op een rustiger moment. Daarnaast is het ook goed om tijdens een gesprek te vragen of de buren ook last hebben van uw geluiden. Zo laat u aan de buren zien, dat u ook aan hen denkt. Ten tweede kunt u tijdens een gesprek afspraken maken over hoe u dergelijke situaties kunt voorkomen. Hopelijk wordt na het eerste gesprek de overlast beperkt.

Mocht er na een eerste gesprek nog steeds overlast zijn? Schroom dan niet om voor de tweede keer het gesprek met de buren aan te gaan. Blijf hier ook vriendelijk.

Neem contact op met de verhuurder

Lijken de gesprekken niets op te leveren. Neem contact op met uw verhuurder, zodat zij u kunnen helpen om het probleem aan te pakken. Houd hiervoor bij wanneer de overlast plaatsvindt en hoe vaak. Maar ook om wat voor overlast het gaat. Het beste is om het overlastprobleem schriftelijk kenbaar te maken middels een brief . U kunt bovenstaande informatie benoemen, maar u mag ook gerust aangeven dat de verhuurder verplicht is om u woongenot te verschaffen. Een verhuurder kan na het horen van uw klacht contact met u opnemen. En zal willen weten hoe vaak u hierover contact heeft gehad met de buren.

Gedragsaanwijzing overlast

Bij lichte gevallen kunt u vaak de overlast onderling en/of met behulp van buurtbemiddeling oplossen. De zwaarste vormen van burenoverlast worden vaak aangepakt met huisuitzettingen of via een civiele rechter. Maar er is ook een middengroep, waar het iets lastiger voor is. Daarom is er een speciale gedragsaanwijzing ontwikkelt. Het instrument wordt gebruikt als het probleem met informele instrumenten, zoals gesprekken met de verhuurder, buurtbemiddeling niet worden opgelost. Het is minder ingrijpend als ontruiming van de gehuurde woning of het ontbinden van de woonovereenkomst. Hij kan bijvoorbeeld toegepast worden bij overlast door huisdieren, agressie tegen omwonenden, tuinzaken, vervuiling van woning en/of leefomgeving. Op deze website kunt u hier alles over lezen.

Overlastadvies.nl

Dit artikel geeft u vooral algemene informatie over dit onderwerp. Mocht u last hebben van burenoverlast en niet weten wat u moet doen. Neem een kijkje op overlastadvies.nl. Deze website is gemaakt door de Rijksuniversiteit Groningen en geeft u juridisch advies, afgestemd op uw situatie. Dit advies kunt u bespreken met gemeente, woningcorporatie of juridisch adviseur.

 

meer nieuws..

dinsdag 26 mei 2020

Veel onzekerheid bij huurders over inkomen

Ruim 8612 huurders hebben zich sinds het begin van de coronacrisis gemeld bij hun woningcorporatie door betalingsproblemen. Volgens Nu.nl zijn...

woensdag 13 mei 2020

Maatregelen coronavirus update 13 mei 2020

Al een tijdje heeft ons kantoor gewijzigde openingstijden en houden wij ons aan de richtlijnen die zijn opgesteld door het...

woensdag 6 mei 2020

Ik ben het niet eens met de huurverhoging en nu?

Veel huurders van Lefier hebben afgelopen week een brief ontvangen met een aankondiging voor het verhogen of verlagen van de...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief