nieuws

maandag 28 januari 2019

Particuliere huurders zijn vaker ontevreden over onderhoud huurwoning

Huurders van een particuliere huurwoning zitten vaker in een slecht geïsoleerde woning. Een op de vijf huurwoningen heeft een energielabel F of G. Dit blijkt uit een onderzoek van de Woonbond die vrijdag 25 januari is gepubliceerd.

Hoge huurprijs in combinatie met slecht label 

De Woonbond opende in 2018 een meldpunt ‘Energiealarm”. Uit de meldingen die daar binnenkwamen kwam naar voren dat huurders van een particuliere huurwoning vaker ontevreden zijn over de isolatie van hun huurwoning. Zo geeft 74% aan dat zij nog enkel glas hebben en 90% vindt dat de woning slecht is geïsoleerd. De meeste huurders wonen in vooroorlogse woningen met de allerslechtste energielabels en betalen daarbij ook een hoge huurprijs.

Afspraken over verduurzaming binnen corporatiesector 

In de corporatiesector is de situatie iets beter. Daarvan heeft slechts 7% een energielabel F of G. Echter zijn er voor deze groep huurders wel afspraken gemaakt om woningen te verduurzamen. In sociaal huurakkoord is afgesproken dat huurwoningen in 2022 gemiddeld label B moeten hebben en in 2050 gasloos zijn. Deze afspraken zijn er niet gemaakt voor de commerciële verhuurders.

Bevriezing huurprijzen 

Toch vindt de Woonbond dat er ook bij de particuliere huurders actie ondernomen moet worden. Zo pleiten ze voor initiatiefrecht waarmee huurders verduurzaming kunnen afdwingen. De situatie is nu zo, dat huurders wel de stijgende gasrekening betalen, maar hebben niets te zeggen over de verduurzaming van hun woning. Een andere optie is het bevriezen van de huur voor de woning met de slechtere energielabels. Zo kunnen particuliere verhuurders aangespoord worden om tot verduurzaming over te gaan.

Lees het volledige artikel op de website van de Woonbond.

meer nieuws..

donderdag 30 juni 2022

Moeite met aanvragen energietoeslag? Vraag hulp!

Het is mogelijk om bij de gemeente Emmen energietoeslag aan te vragen als u deze niet automatisch hebt ontvangen. Lukt...

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand...

donderdag 16 juni 2022

Lefier start met bouw 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer

Komend najaar start Lefier met de bouw van 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer. Op woensdag 16 juni zijn de contracten...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief