https://www.huurdersfederatie.nl

Prijsplafond voor gas en stroom: Wat betekent dit voor huurders?

Het hele jaar is er een prijsplafond voor gas en stroom. Wat betekent een prijsplafond en hoe gaat het in zijn werk?

Wat is een prijsplafond? 

Het prijsplafond is een maximumprijs voor gas en stroom. Het hele jaar 2023 geldt dit tarief. Voor gas en stroom geldt een apart plafond. We gaan ons best doen om uit te leggen hoe dit werkt. Echter raden we je wel aan om niet meteen een gat in de lucht te springen. Je moet namelijk ervoor zorgen dat je niet boven het prijsplafond komt met je verbruik.

Prijsplafond voor gas

Het prijsplafond van gas is een jaargebruik van 1200 kuub en daarbij betaal je 1,45 euro per m3.

Prijsplafond voor elektriciteit  

Het prijsplafond voor elektriciteit is een jaargebruik van 2900 Kwh aan stroom en tarief van 0,40 euro per kwh.

Blijf met je verbruik onder het prijsplafond 

Kom je boven deze grenzen aan gas of stroomverbruik? Dan betaal je het tarief van je energieleverancier. Deze is hoger. Het is daarom slim om onder het prijsplafond te blijven qua verbruik.

Verder wordt het prijsplafond berekend op basis van je eindafrekening. In feite heb je twee keer een prijsplafond. Via deze tool kan je berekenen wat voor jouw situatie geldt. Iedereen krijgt namelijk op een ander moment de eindafrekening. Vul de datum in waarop het contract is afgesloten. Daarna zie je hoeveel kuub gas en elektriciteit je tot en na de eindafrekening mag gebruiken om onder het prijsplafond te blijven.

Per dag gelden er verbruiksgrenzen. Onderstaande tabel geeft een indicatie van hoeveel energie je per maand moet gebruiken om binnen het prijsplafond te blijven.

Bron: Vereniging Eigen Huis.

Het prijsplafond werkt niet voor mij. Wat kan ik doen? 

Blijf je problemen houden, ondanks het prijsplafond? Of kom je boven het plafond doordat je bijvoorbeeld veel moet stoken? De overheid heeft nog meer mogelijkheden om de hoge energiekosten te compenseren. We zetten een aantal opties voor je op een rij:

De gemeente stelt een voorschot van 500 euro beschikbaar.  We hebben alle informatie hierover voor je verzameld. 

Het kabinet heeft 50 miljoen euro gereserveerd voor een noodfonds. Dit noodfonds is in het leven geroepen, omdat veel huishoudens door de gestegen energieprijzen in de problemen komen. Tot 1 april geldt het noodfonds.

In de volgende gevallen kan je in aanmerking komen voor het noodfonds:

  • De energieleverancier heeft alle mogelijkheden van maatschappelijke verantwoorde incasso doorlopen en een betalingsregeling getroffen. Het huishouden heeft hier actief aan meegewerkt.
  • Je komt in aanmerking als maximaal 200% van het bruto sociaal minimum en de energielast hoger is dan 13% van het bruto inkomen.
×