nieuws

woensdag 6 januari 2021

Regels voor ‘verworven recht’ bij huurtoeslag te streng toegepast door Belastingdienst

Als u een woning heeft met een huurprijs boven de ’toeslaggrens’ dan heeft u geen recht op huurtoeslag. Maar krijgt u al huurtoeslag op het moment dat de huurprijs-door een huurverhoging- boven de toeslaggrens raakt. In dat geval heeft u verworven recht. Bij verworven recht blijft u recht houden op huurtoeslag, ook al is uw huurwoning niet sociaal meer.

Onterecht geen huurtoeslag ontvangen

Is er bij uw huurtoeslag in het verleden gestopt, terwijl u wel het verworven recht had, dan kunt u tot 1 maart 2021 alsnog deze toeslag claimen. Dit blijkt uit informatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Uit een uitspraak die de Raad van State deed in 2019 bleek dat de Belastingdienst de regels voor het ”verworven recht’  jarenlang te streng heeft toegepast. Honderden huurders werden hier de dupe van. Na onder meer kamervragen besloot de overheid dat dit rechtgezet moet worden en dat gaan nu dus ook gebeuren. De overheid erkent dat deze huurders te streng zijn behandeld door de Belastingdienst.

Voor welke huurders geldt dit?

Het gaat specifiek om huurders die eerder toeslag kregen, maar die toeslag verloren toen hun inkomen iets te hoog werd. Voordat ze hun toeslag verloren steeg de huur van hun sociale woning tot boven de toeslaggrens. Toen hun inkomen eer laag genoeg werd voor toeslag hebben ze opnieuw huurtoeslag aangevraagd voor dezelfde woning. Deze aanvraag werd geweigerd door de Belastingdienst. Deze huurders kunnen alsnog de toeslag claimen die eerder werd geweigerd.

Een grotere groep huurders kan geen toeslag claimen

De verworven recht telt voor een kleine groep huurders. Een veel grotere groep huurders heeft geen verworven recht en dus niet de mogelijkheid om huurtoeslag te krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen die pas sinds hun pensionering of het overlijden van hun partner een laag inkomen hebben. Hun huurprijs steeg tot boven de toeslaggrens terwijl ze nog een iets hoger inkomen hadden. Daarnaast is er een grote groep vrijesectorhuurders die met inkomensdaling te maken kreeg.

meer nieuws..

donderdag 30 juni 2022

Moeite met aanvragen energietoeslag? Vraag hulp!

Het is mogelijk om bij de gemeente Emmen energietoeslag aan te vragen als u deze niet automatisch hebt ontvangen. Lukt...

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand...

donderdag 16 juni 2022

Lefier start met bouw 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer

Komend najaar start Lefier met de bouw van 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer. Op woensdag 16 juni zijn de contracten...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief