https://www.huurdersfederatie.nl

Rookmelders verplicht: Alles wat je moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in jouw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat je bij brand veilig jouw woning kan verlaten. We zetten alle informatie voor je op een rij.

Wie is verantwoordelijk voor het plaatsen van een rookmelder? 

Lefier plaatst de rookmelders in jouw woning. Deze rookmelders hebben een houdbaarheidsdatum van 10 jaar. Dit betekent dat je zelf niet de batterij hoeft te verwisselen. Een rookmelder gaat niet zomaar af. Het is de bedoeling dat hij je waarschuwt bij brand. Een tip is om jouw rookmelder stofvrij te houden. Zo voorkom je  dat de rookmelder vals alarm geeft. De brandweer heeft op een rij gezet hoe je het beste de rookmelder kan onderhouden. 

Het gaat Lefier niet lukken om voor 1 juli alle rookmelders te plaatsen. Heb je  nog geen rookmelder? Dan ontvang je voor 1 oktober 2022 bericht van Lefier. Deze situatie is ook bekend bij de gemeente. Het plaatsen van de rookmelder doet een installateur. Hij plaatst de rookmelder op alle verdiepingen. Heb je op de zolder een slaapkamer? Dan komt er ook een rookmelder op zolder. Hetzelfde geldt als er gasverbrandingsapparatuur (bijvoorbeeld CV-ketel) aanwezig is.

Waar moet de rookmelder hangen? 

Op alle verdiepingen in jouw woning moet er een rookmelder hangen. Plaats de rookmelder niet in de badkamer. Vocht en stoom kan er namelijk voor zorgen dat hij onbedoeld af gaat. Wil  je weten waar de rookmelder bij je  moet hangen? Doe de Rookmeldercheck. 

Ik heb geen rookmelder. Doet mijn verzekeraar moeilijk?

Iedere verzekeraar beslist zelf of het plaatsen van geen rookmelder invloed heeft op jouw premie. De brandweer verwacht dat de meeste verzekeraars deze verplichting niet van invloed laten zijn op de hoogte van de premie of het uitkeren van een schadebedrag.

Is het ook mogelijk om een koolmonoxidemeter te krijgen? 

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Echter is het niet verplicht om een koolmonoxide melder in huis te plaatsen. Heeft jouw woning nog een openverbrandingstoestel? Dan plaatst Lefier een koolmonoxidemelder.

×