nieuws

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand veilig uw woning kan verlaten. We zetten voor u alle informatie op een rij.

Wie is verantwoordelijk voor het plaatsen van een rookmelder? 

Lefier plaatst de rookmelders in uw woning. Deze rookmelders hebben een houdbaarheidsdatum van 10 jaar. Dit betekent dat u zelf niet de batterij hoeft te verwisselen. Een rookmelder gaat niet zomaar af. Het is de bedoeling dat hij u waarschuwt bij brand. Een tip is om uw rookmelder stofvrij te houden. Zo voorkomt u dat de rookmelder vals alarm geeft. De brandweer heeft op een rij gezet hoe u het beste de rookmelder kan onderhouden. 

Het gaat Lefier niet lukken om voor 1 juli alle rookmelders te plaatsen. Heeft u nog geen rookmelder? Dan ontvangt u voor 1 oktober 2022 bericht van Lefier. Deze situatie is ook bekend bij de gemeente. Het plaatsen van de rookmelder doet een installateur. Hij plaatst de rookmelder op alle verdiepingen. Heeft u op de zolder een slaapkamer? Dan komt er ook een rookmelder op zolder. Hetzelfde geldt als er gasverbrandingsapparatuur (bijvoorbeeld CV-ketel) aanwezig is.

Waar moet de rookmelder hangen? 

Op alle verdiepingen in uw woning moet er een rookmelder hangen. Plaats uw rookmelder niet in de badkamer. Vocht en stoom kan er namelijk voor zorgen dat hij onbedoeld af gaat. Wilt u weten waar de rookmelder bij u moet hangen? Doe de Rookmeldercheck. 

Ik heb geen rookmelder. Doet mijn verzekeraar moeilijk?

Iedere verzekeraar beslist zelf of het plaatsen van geen rookmelder invloed heeft op uw premie. De brandweer verwacht dat de meeste verzekeraars deze verplichting niet van invloed laten zijn op de hoogte van de premie of het uitkeren van een schadebedrag.

Is het ook mogelijk om een koolmonoxidemeter te krijgen? 

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Echter is het niet verplicht om een koolmonoxide melder in huis te plaatsen. Heeft uw woning nog een openverbrandingstoestel? Dan plaatst Lefier een koolmonoxidemelder.

meer nieuws..

donderdag 11 augustus 2022

Het is te heet in mijn huurwoning. Wat kan ik doen?

We krijgen steeds meer te maken met extremere weersomstandigheden. Deze week is er zelfs een hittegolf. Sommige mensen houden ervan,...

maandag 8 augustus 2022

Meer huurders met een huurachterstand

Bijna 4 op de 10 corporaties zag het aantal huurders met een huurachterstand in de eerste maanden van 2022 toenemen....

donderdag 14 juli 2022

Aangepaste openingstijden kantoor

Ons kantoor heeft aangepaste openingstijden deze zomervakantie. We zijn gesloten van vrijdag 22 juli tot vrijdag 19 augustus. Vanaf maandag...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief