https://www.huurdersfederatie.nl

Schimmel in mijn woning! Wat moet ik doen?

Schimmel in de woning is erg vervelend. Ongeveer 6 tot 16%  van de huishoudens in Nederland heeft hier last van. Schimmel kan naast dat het er niet fris uitziet ook leiden tot gezondheidsproblemen. Ook bij ons op kantoor krijgen we vaak van huurders te horen dat ze hier tegenaan lopen. Daarom vertellen we je graag wat je moet doen om schimmel te voorkomen en welke stappen je moet nemen als je last hebt van schimmelvorming in jouw woning.

Ventileer jouw woning

De beste manier om geen schimmel in uw woning te krijgen, is om hem goed te ventileren. Dit kan met een duur ventilatiesysteem. Maar het gemakkelijkste en goedkoopste is om per kamer een raam open te zetten, zodat het overtollig vocht de ruimte kan verlaten. Verder wordt er afgeraden om niet te veel natte was in een ruimte op te hangen en na het douchen o.a. de deur open te houden en de douche droog te maken als je klaar bent.

Zorg voor een goede temperatuur in uw woning

Heb je een lage temperatuur in de woning? Dan zal het vocht sneller condenseren, Kort gezegd dan krijg je te maken met veel vocht dat in jouw woning blijft hangen. Dit kan je zien door onder andere vorming van druppels op de ramen. Voorkom dit door ervoor te zorgen dat het niet te koud wordt in huis. Jouw kamertemperatuur moet minimaal 15 graden zijn.

Isoleer goed jouw woning

Om genoeg warmte in jouw woning te behouden is het belangrijk dat er goede isolatie is. Dit kan al door een tochtstrip te plaatsen bij de ramen en deuren. Reflecterende folie achter de kachel te doen en een tochtklep bij de brievenbus te plaatsen.

Schimmelproblemen oplossen

Helpen deze maatregelen niet en heb je toch last van schimmel in de woning. Geef dit aan bij de verhuurder. Mocht hij of zij geen actie hierop ondernemen dan kan je verschillende dingen doen.

Woon je in een sociale huurwoning? Dan kun je naar de Huurcommissie gaan. Dat kan zes weken nadat je het herstelverzoek schriftelijk hebt gedaan bij de verhuurder en binnen zes maanden nadat je  het verzoek hebt gedaan. Als de Huurcommissie vaststelt dat er sprake is van een ernstig gebrek kan zij de huurprijs verlagen tot het moment dat de verhuurder de gebreken voldoende heeft hersteld.

Huurders van een woning in de vrije sector kunnen naar de gemeente/kantonrechter of de GGD. Bij de kantonrechter kan je er niet alleen voor zorgen dat u een lagere huurprijs krijgt, maar ook de verhuurder laten verplichten om het probleem op te lossen.

Mocht je er niet uitkomen na deze tips? Onze consulent helpt je graag op weg. Neem contact op door te bellen naar ons kantoor via 0591-622226 of een mail te sturen naar info@huurdersfederatie.nl

meer interessante artikelen over

Kwaliteit Onderhoud
×