https://www.huurdersfederatie.nl

Vanaf 2026 wordt hybride warmtepomp verplicht

Een cv ketel (of andere gasveerwarming) moet vanaf 2026 worden vervangen door (hybride) warmtepomp, als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is. Voor wie geldt dit? We geven je alle informatie hierover.

Wat is een (hybride) warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp is een elektrische installatie die warmte voor de verwarming en warm water haalt uit de buitenlucht (of uit water of de bomen). De warmtepomp gebruikt geen gas, wel is er nog een gasaansluiting om gas bij te stoken als het erg koud is. Je bespaart met een warmtepomp gemiddeld 60% aardgas.

Bron: Getty Images/iStockphoto

Uitzondering verplichte warmtepomp

In een aantal situaties is het niet verplicht om een warmtepomp te laten installeren. Dit heeft te maken met hoge kosten of de type woning.

  • Te lange terugverdientijd. 

Kan de warmtepomp niet in 7 jaar terugverdiend worden? Het is dan niet verstandig om zo’n warmtepomp te installeren. Slimmer is om te kiezen voor een ander systeem.

  • Extra aanpassing nodig 

Soms zijn er meer aanpassingen nodig om een warmtepomp te kunnen installeren. Kosten kunnen hierdoor best hoog worden.

  • Aansluiting warmtenet binnen 10 jaar 

Warmtepompen gaan langer dan 10 jaar mee. Wordt de woning binnen 10  jaar aangesloten op een warmtenet? Een (hybride) warmtepomp is dan zonde van het geld.

Tot slot is er ook een uitzondering voor appartementen en monumenten. Voor flats en appartementen is het niet de beste oplossing elke woning een eigen (hybride) warmtepomp te geven. Een gezamenlijk verwarmingssysteem werkt beter. Voor monumenten moet een eigenaar vaak een vergunning aanvragen en dat kost tijd. Die tijd is er niet als een cv-ketel of gasverwarming plotseling stuk gaat.

Hogere huur? 

Met een hybride warmtepomp kan een huurder besparen op de energiekosten. Voor het vervangen van de CV ketel door een duurzame installatie kan een verhuurder een huurverhoging vragen. Het is nog niet bekend hoeveel die huurverhoging mag zijn en wat de voorwaarden hiervoor zijn. Een duurzamere verwarming zorgt voor een beter energielabel van de woning. Een beter label geeft extra huurpunten en daarmee een hogere maximale huur.

Woningcorporaties hebben afgesproken om bij alle woningen met energielabel D of hoger de cv-ketel te vervangen door een duurzame installatie, als de ketel vervangen moet worden. 

×