https://www.huurdersfederatie.nl

Veelgestelde vragen: Is een slimme meter verplicht in de huurwoning?

Ons kantoor krijgt veel vragen over hoe het zit met het plaatsen van een Slimme meter in de huurwoning. Na aanleiding van deze vragen hebben we contact gezocht met Lefier. Zij hebben ons informatie gegeven over wat er komt kijken bij het plaatsen van een Slimme meter.

Wat is een slimme meter? 

Een Slimme meter stuurt de meterstanden automatisch door naar de energieleverancier. Dagelijks meet het apparaat wat uw meterstanden zijn. Maandelijks ontvang je dan een overzicht van jouw verbruik.

Op onderstaande afbeelding kun je zien hoe een Slimme meter eruitziet.

Kan ik een Slimme meter in mijn huurwoning krijgen? 

Het is niet afhankelijk van de zittende huurder of een huurwoning een Slimme meter krijgt. Komt je als nieuwe huurder in jouw huurwoning dan is het mogelijk om kosteloos een Slimme meter te laten plaatsen. Je kunt dit doen binnen één jaar na het tekenen van het huurcontract.

In hoeverre heeft Lefier invloed op het plaatsen van een Slimme meter? 

Lefier kan een huurder niet verplichten om een Slimme meter te laten plaatsen. De netbeheerder regelt met de huurder alles omtrent het plaatsen van een Slimme meter. Een voorbeeld van een netbeheerder is Enexis.

Huurders die terug willen komen op een gemaakte keuze betreft de Slimme meter moeten zelf contact opnemen met de netbeheerder. Eventuele kosten voor vervanging zijn hierbij voor de huurder zelf.

meer interessante artikelen over

Huurders Slimme meter
×