https://www.huurdersfederatie.nl

Veelgestelde vragen: Is een slimme meter verplicht in de huurwoning?

Ons kantoor krijgt veel vragen over hoe het zit met het plaatsen van een Slimme meter in de huurwoning. Veel huurwoningen zijn inmiddels voorzien, maar er zijn altijd nog huurders die geen slimme meter hebben. In hoeverre is het mogelijk om via Lefier een slimme meter te krijgen? Dankzij een oplettende huurder, kunnen we je hier meer over vertellen.

Wat is een slimme meter? 

Een Slimme meter stuurt de meterstanden automatisch door naar de energieleverancier. Dagelijks meet het apparaat wat je meterstanden zijn. Maandelijks ontvang je dan een overzicht van jouw verbruik. Heeft jouw woning zonnepanelen? Dan is een slimme meter verplicht.

Kan ik een Slimme meter in mijn huurwoning krijgen? 

Netbeheerder Enexis is verantwoordelijk voor het plaatsen van een slimme meter. Voor huurders die zonnepanelen hebben is het plaatsen van een slimme meter gratis. Bij het aanmelden van zonnepanelen voert Enexis namelijk een metercheck uit. Blijkt hieruit dat een meter ongeschikt is voor terugleveren? Dan krijg je de kosteloos een slimme meter.

Heb je geen zonnepanelen? Dan brengt het plaatsen van een slimme meter wel kosten met zich mee.

Op de website van Enexis kan je gemakkelijk opzoeken welke slimme meter jouw woning heeft.

In hoeverre heeft Lefier invloed op het plaatsen van een Slimme meter? 

Lefier kan een huurder niet verplichten om een Slimme meter te laten plaatsen. Alles rondom de slimme meter wordt geregeld door Enexis. Bij hun kun je dus terecht met al je vragen hierover.

meer interessante artikelen over

Huurders Slimme meter
×