https://www.huurdersfederatie.nl

Veelgestelde vragen: Verspreidt vuur zich sneller in een NOM-Woning?

Nul op de Woning(NOM) meter woningen voldoen aan de regels voor brandveiligheid. Deze reactie geeft Lefier op vragen van ons over de brandveiligheid in NOM-woningen.

Geen zorgen maken over brandveiligheid 

Huurders maakten zich zorgen of een NOM-woning niet brandgevaarlijker is door de andere soort ventilatie. Volgens Lefier is het niet nodig om ons hier zorgen over te maken.  Deze woningen hebben een dikke laag isolatie en zijn gebouwd met moderne materialen, waardoor rook bij brand binnen de woning blijft. Echter is rook wel het meest gevaarlijk bij brand. Dus in welke situatie je ook zit, bij rook is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de woning verlaat.

Ook de brandweer bevestigd dat een NOM-Woning niet brandgevaarlijk is. Volgens de brandweer is brandveiligheid niet alleen de woning op zich. Een groot deel van de brandoorzaken komt namelijk door de bewoners zelf. Maar ook staat of valt brandveiligheid met de spullen die we in de woning zetten. Tegenwoordig worden er materialen gebruikt voor woningen die de kans op verspreiding van brand verkleinen.

Wat moet u doen bij brand in de (NOM) woning?

Een NOM woning heeft geen meer risico op brand. Wel ziet de brandweer in het algemeen dat risico’s op brand verschuiven. Dit vraagt andere aandacht. Eerder was brand vooral vuur, maar tegenwoordig is het meer ook. Dit is ook de reden waarom het belangrijk is dat je de deuren goed dicht houdt in de nacht en dat er op elke verdieping een rookmelder is. Vroeger had je 10 minuten om de woningen te verlaten, nu is dat nog maar 3 minuten. Huurders moeten dus zo snel mogelijk worden gewaarschuwd als er brand in de woning is. En voor mensen in en NOM-woning telt dat ze daarbij niet na moeten denken over het schakelen van de ventilatie. Dat is verlies van kostbare tijd.

×