https://www.huurdersfederatie.nl

Ventileren van je woning: Waar moet je opletten?

Heb je last van vocht en schimmel in je woning? En zegt Lefier dat je beter moet ventileren? Het is soms lastig om te bedenken hoe je dit goed kunt aanpakken. We vertellen je hierover graag meer.

Wat is ventileren?

Ventileren is continu – 24 uur per dag – schone lucht in huis aanvoeren en vervuilde lucht afvoeren. Let op: Ventileren is niet hetzelfde als luchten. Bij luchten zet je ramen en deuren wijd open en ververs je de lucht in huis in korte tijd (15 tot 30 minuten). In deze animatie krijg je een goed beeld wat dit inhoud.

Goed ventileren is belangrijk

Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid en je veiligheid. Door niet goed te ventileren ontstaat binnen enkele minuten ongezonde lucht in huis. Vaak merk je daar niet direct iets van. Soms word je een beetje duf, moe of kun je je niet goed concentreren. Op lange termijn zorgt het voor gezondheidsklachten en zelfs ziekten, zoals hoofdpijn, slapeloosheid, astma en allergieën.

Ook kan er door verbranding van fossiele brandstoffen het dodelijke koolmonoxide ontstaan. Dit gebeurt sneller bij ‘open verbandingsinstallaties’ zoals een geiser, gasfornuis of een petroleumkachel. Maar het kan ook ontstaan bij een HR-ketel.

Tips voor ventileren

Ventileren kun je leren. We geven een paar tips hoe je dit het beste kan doen:

  • Ventileer 24-uur per dag.
  • Ventileer extra als je kookt, doucht, de was uithangt, schoonmaakt, klust in huis en als er veel mensen in huis zijn.
  • Laat de lucht in huis doorstromen. Sluit de ruimte onder binnendeuren niet af.
  • Houd binnendeuren gesloten wanneer je kookt of doucht. Zo voorkom je dat de vervuilde en vochtige lucht zich door het huis verspreidt.
  • Voorkom veel vocht in huis. Door veel vocht kan schimmel ontstaan. Droog de was daarom buiten, kook met de deksel op de pan en gebruik de afzuigkap, droog de muren en vloer van de badkamer na het douchen met een wisser.

Voor meer tips, kijk op de website van de Woonbond.

meer interessante artikelen over

luchten Schimmel ventileren
×