https://www.huurdersfederatie.nl

Wat kan ik doen bij burenoverlast in de Coronacrisis?

Veel mensen zitten drie weken lang thuis en dat is erg wennen. Misschien hoor je  buren praten, muziek door de muren, buurkinderen die rennen door de woonkamer, terwijl je misschien wel rustig aan het thuiswerken bent. In ieder geval de angst en onzekerheid die deze tijd met zich meebrengt kan ervoor zorgen dat je je sneller irriteert aan de buren. We kunnen je zelf niet helpen om overlast van jouw buren op te lossen, hiervoor verwijzen wij je door naar Buurtbemiddeling Emmen. In deze tijden is Buurtbemiddeling wel beschikbaar voor jou, alleen ze komen niet langs voor een persoonlijk gesprek. Je kunt ze tijdens kantoortijden bereiken door te bellen naar 06-128 132 61. De medewerkers geven je  dan telefonisch advies over wat je het beste kan doen in een dergelijke situatie.

Misschien vind je Buurtbemiddeling een stap een te ver, daarom hier alvast wat tips, zodat jij en jouw buren deze tijd goed doorkomen:

  • Laat jouw buren op een vriendelijke toon of ze rekening met je willen houden. Maak eventueel samen afspraken voor een oplossing hiervoor.
  • Zet zelf zachte muziek op. Dit dempt de geluiden van de buren en geeft je een ontspannen gevoel.
  • Praat over de last die je ervaart met een huisgenoot, familielid of een vriend. Dit kan door te videobellen via WhatsApp o.i.d.
  • Focus u niet op de geluiden van de buren. Het is een hele natuurlijke reactie om te letten op de geluiden waar je je aan ergert. Hoe meer je je  focust op de geluiden, hoe heftiger ze voor je worden. Houd bijvoorbeeld ook lijstjes bij waarop je geluiden noteert.
  • Zoek afleiding. Pak een uitgestelde huishoudelijke klus aan, kijk een film, ruim jouw woning op. Wanneer je met iets anders bezig bent, kun je niet bezig zijn met het geluid van de buren.
  • Denk anders; als je je  buurkinderen de trap op hoort rennen, denk dan “die kinderen zijn lekker aan het sporten” in plaats van “die kinderen rennen alweer de trap op, ik wordt er gek van”.  Oefening baart kunst. Volhouden dus om anders te denken.
  • Zoek een plek in huis  waar je je kan ontspannen. Lopen de irritaties te hoog op, trek je daar dan even terug
  • Bedenk dat jouw buren in dezelfde situatie zitten. Ook zij kunnen angstig en onzeker zijn en horen wellicht ook geluiden van jou.
  • De Corona crisis is tijdelijk, het gaat weer voorbij. Dus volhouden!

meer interessante artikelen over

Huurders Overlast buren
×