nieuws

dinsdag 5 januari 2021

Wat kunnen huurders verwachten in 2021?

Allereerst de beste wensen voor 2021. Een nieuw jaar betekent ook weer verandering omtrent uw huurwoning. We hebben voor u op een rijtje gezet wat u voor komend jaar kunt verwachten.

Als u van plan bent om te verhuizen naar een sociale huurwoning. Dan kan de (kale) huur van die woning  maximaal € 752,33 zijn. U maakt het meeste kans op een sociale huurwoning als u jaarinkomen lager is dan € 40.024 ,-. Heeft u een inkomen dat hoger is dan  € 44.655,- dan kunt u alleen bij hoge uitzondering sociaal gaan huren. Bijvoorbeeld als u moet verhuizen vanwege sloop of als het door een beperking lastig is om aan geschikte woonruimte te komen.

Recht op eenmalige huurverlaging voor huurders van corporatiewoning 

Huurt u een sociale huurwoning, betaalt u een hoge huur en heeft u een laag inkomen? U heeft dan recht op een huurverlaging. Woningcorporaties controleren zelf of u hiervoor in aanmerking komt. Dit wordt gedaan op basis van de inkomensindicatie van de Belastingdienst over 2019. Ook is het mogelijk om zelf te bekijken of u hier recht op heeft. Dit is het geval als u na 2019 een inkomensdaling heeft gehad waardoor u recht hebt gehad op huurverlaging. In december hebben we al geschreven in welke gevallen u recht heeft op deze eenmalige huurverlaging.

Het gaat om een verlaging van de kale huur. De kale huur van uw huurwoning kunt u vinden in de brief die u heeft ontvangen over de jaarlijkse huurwoning of via ‘Mijn Lefier’. Als u een huurverlaging aanvraagt dan moet u kunnen aantonen dat u minstens 6 maanden een inkomens heeft onder de voor u geldende inkomensgrens. Om het gemakkelijk te maken kunt u deze voorbeeldbrief gebruiken om te versturen naar uw woningcorporatie.

Op de website van de Woonbond staat meer informatie over deze eenmalige huurverlaging. Hier kunt ook lezen of deze maatregel invloed heeft op de huurtoeslag die u ontvangt

Maximale inflatie plus 1% voor jaarlijkse huurverhoging 

Voor zowel huurders van een sociale huurwoning als van een woning in de vrije sector geldt een maximale inflatie plus 1% voor de jaarlijkse huurverhoging. Sociale huurders met een laag inkomen konden eerst nog een huurverhoging van maximaal 2,5% boven inflatie krijgen. Voor vrijesectorhuurders geldt dit jaar voor het eerst een maximum voor de jaarlijkse huurverhoging. Sociale huurders met een iets hoger middeninkomen kunnen waarschijnlijk wel een hogere (inkomensafhankelijke) huurverhoging krijgen. Het percentage en de inkomensgrens voor deze extra huurverhoging zijn nog niet bekend.

 

 

 

 

meer nieuws..

donderdag 30 juni 2022

Moeite met aanvragen energietoeslag? Vraag hulp!

Het is mogelijk om bij de gemeente Emmen energietoeslag aan te vragen als u deze niet automatisch hebt ontvangen. Lukt...

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand...

donderdag 16 juni 2022

Lefier start met bouw 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer

Komend najaar start Lefier met de bouw van 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer. Op woensdag 16 juni zijn de contracten...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief