https://www.huurdersfederatie.nl

Wat kunnen huurders verwachten in 2021?

Allereerst de beste wensen voor 2021. Een nieuw jaar betekent ook weer verandering omtrent jouw huurwoning. We hebben voor je op een rij  gezet wat je voor komend jaar kunt verwachten.

Ben je van plan om te verhuizen naar een sociale huurwoning. Dan kan de (kale) huur van die woning  maximaal € 752,33 zijn. Je maakt het meeste kans op een sociale huurwoning als je jaarinkomen lager is dan € 40.024 ,-. Heb je een inkomen dat hoger is dan  € 44.655,- dan kun je alleen bij hoge uitzondering sociaal gaan huren. Bijvoorbeeld als je moet verhuizen vanwege sloop of als het door een beperking lastig is om aan geschikte woonruimte te komen.

Recht op eenmalige huurverlaging voor huurders van corporatiewoning 

Huur je een sociale huurwoning, betaal je een hoge huur en heb je een laag inkomen? Je hebt dan recht op een huurverlaging. Woningcorporaties controleren zelf of je hiervoor in aanmerking komt. Dit wordt gedaan op basis van de inkomensindicatie van de Belastingdienst over 2019. Ook is het mogelijk om zelf te bekijken of je hier recht op hebt. Dit is het geval als u na 2019 een inkomensdaling heeft gehad waardoor u recht hebt gehad op huurverlaging.

Het gaat om een verlaging van de kale huur. De kale huur van jouw huurwoning vindt je in de de brief die je hebt ontvangen over de jaarlijkse huurwoning of via ‘Mijn Lefier’. Als je een huurverlaging aanvraagt dan moet je kunnen aantonen dat je minstens 6 maanden een inkomen hebt onder de voor jou geldende inkomensgrens. Om het gemakkelijk te maken kun je deze voorbeeldbrief gebruiken om te versturen naar jouw woningcorporatie.

Op de website van de Woonbond staat meer informatie over deze eenmalige huurverlaging. Hier kun je ook lezen of deze maatregel invloed heeft op de huurtoeslag die je ontvangt

Maximale inflatie plus 1% voor jaarlijkse huurverhoging 

Voor zowel huurders van een sociale huurwoning als van een woning in de vrije sector geldt een maximale inflatie plus 1% voor de jaarlijkse huurverhoging. Sociale huurders met een laag inkomen konden eerst nog een huurverhoging van maximaal 2,5% boven inflatie krijgen. Voor vrijesectorhuurders geldt dit jaar voor het eerst een maximum voor de jaarlijkse huurverhoging. Sociale huurders met een iets hoger middeninkomen kunnen waarschijnlijk wel een hogere (inkomensafhankelijke) huurverhoging krijgen. Het percentage en de inkomensgrens voor deze extra huurverhoging zijn nog niet bekend.

×