https://www.huurdersfederatie.nl

Wat merken huurders van de maatregelen omtrent het Coronavirus?

Voor het beperken van besmetting zijn er door het kabinet vele maatregelen getroffen. Maar welke zijn belangrijk voor huurders en hoe wordt dat uitgevoerd? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Lefier: Kantoren gesloten en andere afhandeling reparatieverzoeken 

Lefier is tot 28 april alleen nog maar telefonisch, per mail en via sociale media te bereiken. Tot 28 april zijn alle kantoren gesloten voor bezoekers. Huurders kunnen alleen bezoeken op afstand. De medewerkers geven geen hand en houden afstand. Voor de geplande afspraak wordt er contact met de huurder opgenomen om na te gaan dat de huurder geen griepverschijnselen heeft. Gepland sleuteloverdrachten bij een verhuizing gaan wel door, maar op een andere manier dan gebruikelijk.

Ook is er wijziging in de afhandeling van de reparatieverzoeken. Reparaties die niet kunnen wachten vanwege veiligheid of gezondheid blijft Lefier uitvoeren. Wel wordt de huurder gevraagd om op veilige afstand te blijven van de vakman, minimaal 1,5 meter. Huurders die al een afspraak hebben ingepland worden voorafgaand gebeld om om na te gaan of hij of zij geen griepverschijnselen heeft. Heeft u dat wel, dan kunt u telefonisch de afspraak annuleren. Echter urgente reparaties worden wel uitgevoerd, ook bij huurders met griepverschijnselen. Tot 6 april is het niet mogelijk om een nieuwe afspraak in te plannen voor een reparatie. U kunt dit alleen telefonisch doen.

Huurcommissie: Tot 1 juni onderzoeken en zittingen 

De Huurcommissie stelt zittingen en onderzoeken in woningen uit tot 6 april. Als gevolg van de maatregelen bestaat de kans dat de Huurcommissie de bezetting van de zitting en de onderzoeken niet rond krijgt. Huurders die binnen de eerste zes maanden van hun huurcontract willen toetsen of de huurprijs niet ten onrechte een hoge vrije sector prijs heeft, kunnen we een procedure voor de aanvangsthuurprijs starten. Dit moet binnen de eerste zes maanden van een contract (of binnen zes maanden na het aflopen van een tijdelijk huurcontract van maximaal twee jaar). Het starten van de procedure kan door het verzoekschrift online in te vullen of te downloaden en via de post te versturen.

Bewonersinitiatieven ontstaan

Tot slot ontstaan er in Emmen ook een hele hoop burgerinitiatieven waar mensen iets voor elkaar kunnen betekenen. De website Emmenmaakthetmee.nl heeft hier een overzicht van gemaakt. Zo zijn de Emmen CO-Helpers een platform gestart waar mensen elkaar kunnen helpen, voor elkaar zorgen, maar het vooral samen doen. Maar ook een aantal inwoners bieden hun hulp aan. Wil je hulp met het doen van boodschappen of heb je medicijnen nodig en zie je het niet zitten om de deur uit te gaan? Er is altijd een manier om iets voor een ander te betekenen.

meer interessante artikelen over

Huurders Huurdersfederatie
×