Als huurder van een woning hoop je dat het contact met je huurder goed verloopt. Soms gaan er een aantal dingen niet goed. Per 1 juli 2023 is er daarom de ”wet goed verhuurderschap”. Deze wet biedt huurders extra bescherming en geeft duidelijkheid over wat een verhuurder wel en niet mag doen. De belangrijkste regels zetten we op een rij.
Controleer je huurprijs en servicekosten
Is de kale huurprijs niet hoger dan € 879,66? Je woont dan in een sociale huurwoning. Een sociale huurwoning heeft bijvoorbeeld een maximale huurprijs (die wordt berekend met het puntensysteem). Bij een vrije sector woning geldt dit niet. Je betaald een kale huur hoger dan € 879,66 en hebt geen maximale huurprijs.
Een onderdeel van de huurprijs zijn de servicekosten. Servicekosten zijn kosten die Lefier in rekening mag brengen voor diensten en activiteiten voor de huurder. Het kan gaan om de schoonmaak van het appartementencomplex of huismeester. Jaarlijks krijg je een overzicht van de kosten die Lefier heeft gemaakt. Soms krijg je geld terug, maar het kan ook dat je moet bijbetalen.
Huur je niet wij een woningcorporatie? Let dan goed op de borg en bemiddelingskosten. Voor huurcontracten die na 1 juli 2023 zijn ingegaan geldt dat de verhuurder maximaal 2 maanden kale huur als borg mag vragen. Eindigt je huurperiode? Dan krijg je borg 14 dagen na de huurperiode terug. Een verhuurder mag de borg alleen verrekenen met achterstallige huur, servicekosten, schade aan de woning die de huurder moet betalen, energieprestatievergoeding. Werkt je verhuurder met een makelaar? Dan betaalt de verhuurder zelf de bemiddelingskosten. De makelaar mag deze kosten niet nog eens aan de huurder vragen. Bemiddelingskosten worden ook wel administratie, contract of makelaarskosten genoemd.
Bekijk je huurcontract
Je maakt met je verhuurder schriftelijke afspraken over het huren van de woning. In de meeste gevallen wordt dit vastgelegd in een huurcontract. Maak je mondeling afspraken? Per 1 juli 2023 moet de verhuurder deze afspraken schriftelijk bevestigen. De informatie die de verhuurder moet geven gaat over:
- het gebruik van de woning;
- wanneer de verhuurder jouw woning in mag. Dit mag alleen met jouw toestemming, tenzij er sprake is van een noodsituatie;
- de verschillende soorten huurovereenkomsten met de bijbehorende huur- en huurprijsbescherming;
- wat je kunt doen als er iets kapot is in de woning;
- waar je terecht kunt met vragen over de woning;
- waar je terecht kunt als je er niet uitkomt met de verhuurder;
- de hoogte en terugbetaling van de borg; (Alleen als dit van toepassing is)
- een overzicht van de gerekende servicekosten (moet ieder jaar).
Controleer of je recht hebt op huurtoeslag
Tot slot kan je bekijken of je recht hebt op huurtoeslag. Ga naar www.toeslagen.nl.
Kom je er niet uit met Lefier? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.