https://www.huurdersfederatie.nl

Loden waterleiding kan zorgen voor huurverlaging.

Een foto van een loden waterleiding is goed genoeg om een huurverlaging te krijgen. Dit blijkt uit een nieuw beleid van de Huurcommissie. Een loden waterleiding komt voor in woningen die voor de jaren 60 zijn gebouwd. Water waarin te veel lood zit kan ongezond zijn voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en baby’s.

Lood in het water is gebrek aan woning 

Bij loden waterleidingen komen er deeltjes van het lood in het drinkwater terecht. In de meeste oude woningen zijn de loden leidingen al vervangen, maar dat is niet altijd zo. Volgens de Gezondheidsraad zijn er nog 100.000 tot 200.000 woningen met loden leidingen. 

In sommige gevallen is een loden waterleiding zichtbaar. In onderstaand filmpje kunt je zien waaraan je een loden waterleiding kunt herkennen.

Verder kunnen zichtbare waterleidingen zijn vervangen. Er zijn dan nog wel stukken loden waterleiding aanwezig in vloeren of muren. Hoe kun je deze vinden? Je kunt deze leidingen vinden door het water te testen. Dit kan gedaan worden bij een onafhankelijk laboratorium. De kosten hiervan liggen tussen de 50 en 150 euro.

Huurverlaging voor loden waterleiding. 

Heb je een loden waterleiding? Je kunt dan aan de verhuurder vragen om deze te vervangen. Wordt er aan deze vraag geen gehoor gegeven? Dan mag je stappen nemen richting de Huurcommissie. Bij zichtbare loden leidingen kun je een foto sturen als bewijs. De verhuurder moet dan laten zien dat de loden leidingen niet te veel lood in het water hebben. Blijkt er te veel lood in het water te zitten? De Huurcommissie besluit dan dat de verhuurder je  een huurverlaging moet geven.

Als je geen zichtbare loden wateleiding hebt, dan kun je ook naar de Huurcommissie. Je moet dan het water laten testen. Hiermee kun je alsnog bewijzen dat er te veel lood in het water zit.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het volledige artikel op de website van de Woonbond. 

meer interessante artikelen over

Huurcommissie lood Onderhoud
×