nieuws

dinsdag 20 juli 2021

Loden waterleiding kan zorgen voor huurverlaging.

Een foto van een loden waterleiding is goed genoeg om een huurverlaging te krijgen. Dit blijkt uit een nieuw beleid van de Huurcommissie. Een loden waterleiding komt voor in woningen die voor de jaren 60 zijn gebouwd. Water waarin te veel lood zit kan ongezond zijn voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en baby’s.

Lood in het water is gebrek aan woning 

Bij loden waterleidingen komen er deeltjes van het lood in het drinkwater terecht. In de meeste oude woningen zijn de loden leidingen al vervangen, maar dat is niet altijd zo. Volgens de Gezondheidsraad zijn er nog 100.000 tot 200.000 woningen met loden leidingen. 

In sommige gevallen is een loden waterleiding zichtbaar. In onderstaand filmpje kunt u zien waaraan u een loden waterleiding kunt herkennen.

Verder kunnen zichtbare waterleidingen zijn vervangen. Er zijn dan nog wel stukken loden waterleiding aanwezig in vloeren of muren. Hoe kunt u deze vinden? U kunt deze leidingen vinden door het water te testen. Dit kan gedaan worden bij een onafhankelijk laboratorium. De kosten hiervan liggen tussen de 50 en 150 euro.

Huurverlaging voor loden waterleiding. 

Heeft u een loden waterleiding? U kunt dan aan de verhuurder vragen om deze te vervangen. Wordt er aan deze vraag geen gehoor gegeven? Dan mag u stappen nemen richting de Huurcommissie. Bij zichtbare loden leidingen kunt u een foto sturen als bewijs. De verhuurder moet dan laten zien dat de loden leidingen niet te veel lood in het water hebben. Blijkt er te veel lood in het water te zitten? De Huurcommissie besluit dan dat de verhuurder u een huurverlaging moet geven.

Als u geen zichtbare loden wateleiding heeft, dan kunt u ook naar de Huurcommissie. U moet dan het water laten testen. Hiermee kunt u alsnog bewijzen dat er te veel lood in het water zit.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het volledige artikel op de website van de Woonbond. 

meer nieuws..

donderdag 30 juni 2022

Moeite met aanvragen energietoeslag? Vraag hulp!

Het is mogelijk om bij de gemeente Emmen energietoeslag aan te vragen als u deze niet automatisch hebt ontvangen. Lukt...

woensdag 29 juni 2022

Rookmelders verplicht: Alles wat u moet weten!

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht op alle verdiepingen in uw woning. Een rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand...

donderdag 16 juni 2022

Lefier start met bouw 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer

Komend najaar start Lefier met de bouw van 8 levensloopbestendige huurwoningen in Zwartemeer. Op woensdag 16 juni zijn de contracten...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief