nieuws

dinsdag 20 juli 2021

Loden waterleiding kan zorgen voor huurverlaging.

Een foto van een loden waterleiding is goed genoeg om een huurverlaging te krijgen. Dit blijkt uit een nieuw beleid van de Huurcommissie. Een loden waterleiding komt voor in woningen die voor de jaren 60 zijn gebouwd. Water waarin te veel lood zit kan ongezond zijn voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en baby’s.

Lood in het water is gebrek aan woning 

Bij loden waterleidingen komen er deeltjes van het lood in het drinkwater terecht. In de meeste oude woningen zijn de loden leidingen al vervangen, maar dat is niet altijd zo. Volgens de Gezondheidsraad zijn er nog 100.000 tot 200.000 woningen met loden leidingen. 

In sommige gevallen is een loden waterleiding zichtbaar. In onderstaand filmpje kunt u zien waaraan u een loden waterleiding kunt herkennen.

Verder kunnen zichtbare waterleidingen zijn vervangen. Er zijn dan nog wel stukken loden waterleiding aanwezig in vloeren of muren. Hoe kunt u deze vinden? U kunt deze leidingen vinden door het water te testen. Dit kan gedaan worden bij een onafhankelijk laboratorium. De kosten hiervan liggen tussen de 50 en 150 euro.

Huurverlaging voor loden waterleiding. 

Heeft u een loden waterleiding? U kunt dan aan de verhuurder vragen om deze te vervangen. Wordt er aan deze vraag geen gehoor gegeven? Dan mag u stappen nemen richting de Huurcommissie. Bij zichtbare loden leidingen kunt u een foto sturen als bewijs. De verhuurder moet dan laten zien dat de loden leidingen niet te veel lood in het water hebben. Blijkt er te veel lood in het water te zitten? De Huurcommissie besluit dan dat de verhuurder u een huurverlaging moet geven.

Als u geen zichtbare loden wateleiding heeft, dan kunt u ook naar de Huurcommissie. U moet dan het water laten testen. Hiermee kunt u alsnog bewijzen dat er te veel lood in het water zit.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het volledige artikel op de website van de Woonbond. 

meer nieuws..

donderdag 29 juli 2021

Kantoor Huurdersfederatie gesloten tot 22 augustus

Vanwege de zomervakantie heeft ons kantoor aangepaste openingstijden.    

dinsdag 20 juli 2021

Loden waterleiding kan zorgen voor huurverlaging.

Een foto van een loden waterleiding is goed genoeg om een huurverlaging te krijgen. Dit blijkt uit een nieuw beleid...

dinsdag 20 juli 2021

Drentse woningcorporaties bouwen gezamenlijk 200 woningen per jaar.

Woningcorporaties Lefier, Actium, Woonservice, Wold& Waard zijn gaan samenwerken  met Dura Vermeer en Trebbe Wonen voor de bouw van 200...

Mis niets van de Huurdersfederatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief